Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ОЧАКВАНО Г-7 ОБЯВИ ТВЪРДА ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА

Външните министри на седемте на седемте най-силни икономики в света – Г-7, осъдиха действията на Русия в Керченския пролив.

Заедно с това те обявиха „непоколебима подкрепа за суверенитета на Украйна и нейния териториален интегритет“.

При изказване от членовете на Г-7 – САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и върховния представител на ЕС, те казаха, че Русия „няма основания“ да използва военна сила срещу украинските кораби и моряци.

„Призоваваме сдържаност, уважение към международното право и предотвратяване на всякакви последващи ескалации.

Призоваваме Русия да освободи задържания екипаж и кораби и да се въздържи от ограничаването на законното преминаване през Керченския пролив“.

Това бе казано в официално изявление на срещата.

„Ние, Г-7, отново повтаряме, че никога няма да приемем незаконната анексия на Кримския полуостров.“

Украйна търси глобална подкрепа

Изявлението на Г-7 бе направено ден след като президента на САЩ Доналд Тръмп отмени срещата си Владимир Путин.

Тръмп каза, че така очакваните дискусии на срещата на Г-20 няма как да бъдат проведени, докато украинските моряци все още са в плен.

Повече за причините за този развой на събитията можете да прочетете тук.

Забрана за влизането на мъже, граждани на Русия, в Украйна

В петък, Украйна забрани мъже от Русия на възраст между 16 и 60 да влизат в страната.

По думи на Андрей Демченко, говорител на украинските гранична служа, това не е обща забрана.

„Руските граждани ще преминават през допълнителни интервюта на границата. Миналите им визити в Украйна ще бъдат щателно проверявани.“

Това казва той пред Al Jazeera, като допълва, че решението дали да бъдат допуснати в страната ще бъдат правени от отделно за всеки.

„Изключения могат да бъдат правени за индивиди с дипломатически статут, транспортни работници, хора с временен или постоянен статут на пребиваване и тези идващи с хуманитарни цели.“

Според Порошенко този ход би „ограничил формирането на руски отряди в Украйна.“

Мария Захарова, говорител на външното министерство в Русия, каза, че Москва няма да наложи подобни санкции върху украинците, тъй като това би било ирационално.

Тя обвини Порошенко, че използва военното положение като начин да вдигне падащия си рейтинг и да „спечели точки по време на поредната русофобска вълна.“

aljazeera.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.