България

ОЧИТЕ НА БОГ ПРОГЛЕДНАХА И СЕ РАЗПЛАКАХА горко като видяха

Една от най-мистичните пещери в България е заплашена от нарастващи прояви на вандализъм.

За по-малко от година пещерата “Проходна” или както е позната в съзнанието на хората “Божиите очи” попада под ударите на простащината.

Надписи с любовни послания и дори още по-стряскащи откриваме по протежение на целия коридор на пещерата.

Вероятно посетителите с пирон в ръка са пропуснали да научат нещо ценно и ще им го припомним.

Пещерата е от типа естествен скален мост с дължина 262м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход. Най-големия пещерен свод в България цели 45 метра.

„Проходна“ е естествено  осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – “окна”.

Именно „окната“ правят феноменът „Божиите очи“. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите.

В действителност няма научен екип, който да е дал реална информация за това съоръжение. Повече от очевидно е, че “очите” не могат да са природно образувание колкото и да се опитват да ни убедят.

 

Алтернативната теория говори за древен езотеричен център използван от богомилите за така наречените “излъчвания” в други селения и времеви зони.

Енергетиката на съоръжението е очевидна и доказана от различни експерти занимаващи се с радиестезия, например. Но пък и доказано научно съоръжението е изключително древно.

За това официалната археология твърди: „Обектът представлява част от пещерен коридор, чиято посока е ориентирана от изток към запад. Образувал се е в края на Кредния период преди 66-68 млн. год.“

Въпреки това ставаме свидетели на поведение, което граничи с простете за израза „мега простотия“, която забелязваме в други български пещери и исторически обекти с цивилизационно значение за планетата.

НП/2018