Новини

Официална позиция на Ватикан осъди най-скандалната теория

Светият престол осъди в нов документ така наречената „джендър теория“ или теорията за половата роля като „объркана концепция за свобода“, след повече от десетилетие дебат по темата, пишат световните медии.

Текстът, който е озаглавен „Мъж и жена ги сътвори“ (цитат от книга Битие от Стария завет) е инструкция към католическите преподаватели как да се отнасят към темата.

Документът е съставен от Конгрегацията за католическо образование, която отговаря за религиозното образование.

Истината за човека е ясна: Има само два пола

В него е записано, че идеята, че социалният пол се обусловява от личните чувства, а не от биологията, е опит „да се унищожи природата“.

„Концепцията за социалния пол се смята за зависеща от субективното мислене на всеки човек, който може да си избере социален пол, некореспондиращ на неговия или нейния биологичен пол и, съответно, на начина, по който другите приемат този човек“.

Теориите за социалния пол „често не се основават на друго, освен на объркана концепция за свобода в сферата на чувствата и желанията, или на моментни желания, провокирани от емоционални импулси и волята на индивида в противовес на каквото и да е, основано на истините на съществуването.“

Коментарите по темата

Коментарите от така наречените либерални медии са светкавични. Би Би Си уточнява, че в документа се казва още, че социалният пол не е нещо, което хората решават, а е предопределено от Бог:

„Светото писание разкрива мъдростта на Божието творение, която е определила цел на човека неговото тяло, неговата мъжественост и женственост“.

Да не възвеличаваме лъжата за Сътворението

Документът настоява, че образователните институции трябва да преподават „според истинската природа на човешките личности“ и на основата „на ясна и убедителна антропология“.

Това противоречи на съвременното разбиране, че социалният пол е нещо доста по-сложно и комплексно в сравнение с биологичния пол, с който се ражда човек.

Ватикана обаче посочва, че децата и младежите трябда да бъдат учени да уважават всек ичовек, така че никой да не страда от тормоз и друга дискриминация.

Историята на въвеждането в заблуждение

Понятието „полова роля“ се появява през 1955 г., когато е формулирано от американския психолог Джон Уилям Мъни като опит да се обхванат „всички неща, които човек казва или прави“, за да установи в общността, че има статут на жена или мъж.

Десет години по-късно Мъни променя термина в „публично изразяване на половата идентичност“.

Критиците на Ватикан като Меган Моан от Би Би Си, например, коментира, че решението идва изненадващо и в спорен момент – когато по света се отбелязва месецът в защита на ЛГБТ общностите.

Привържениците на Ватикан в този момент си поеха дъх, защото от дълго време очакваха позицията на Светия престол по тази тема.

източник