Здраве

Официално изявление за пътуванията по света заради опасния вирус

СЗО: Няма нужда от масово спиране на международните пътувания заради коронавируса

СЗО: Няма нужда от масово спиране на международните пътувания заради коронавируса

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус каза днес, че няма нужда от мерки, които „ненужно пречат на международните пътувания и търговията“ в опит да се спре разпространението на коронавируса, който досега причини смъртта на 361 души в Китай.

„Призоваваме всички страни да прилагат такива решения, които се базират на конкретен фактически материал и са последователни“, каза той на среща на изпълнителното бюро на СЗО в Женева.

Глобалната свързаност, характерна за съвременния свят, е слабост при този епидемичен взрив, но в същото време ни дава и повече сила, посочи шефът на СЗО. Той добави, че необходимите инвестиции в „епицентъра“ на заразата в Китай ще помогнат за „минималното и бавно разпространение“ на заразата на други места и тя „може да бъде контролирана“.

Според посочените от него данни досега са регистрирани 151 случая на заболявания от опасния вирус в 23 страни извън Китай. Той похвали социалните мрежи за помощта им за спиране на дезинформацията за коронавируса и подчерта, че солидарността сега е от най-голямо значение.

По време на изказването си Тедрос няколко пъти спираше поради кашлица и за да отпие вода, но каза на членовете на борда: „Не се безпокойте, това не е коронавирус!“.