Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

🎧 Огненият пръстен е в бойна готовност. Тревожно предупреждение за Калифорния

Аудио версия на публикацията

След като земетресение с магнитуд  5,2 удари Филипините, Огненият пръстен  беше приведен в бойна готовност.

След десетките земетресения разтърсили Хаваите този месец, последвани от изригването на вулкан, много експерти се опасяват, че пръстена е станал много по-активен, което накара учените да предупредят Калифорния.

Поведението на хавайския вулкан Килауеа, който може да изригне през следващите дни, заедно със земетресение с магнитуд 5,2 на Филипините, накара учените да погледнат по-внимателно гъсто населения щат Калифорния.

По данни на „The Express„, вулканите от тихоокеанския Огнен пръстен сега са по-взривоопасни от онези, които са разположени на Хаваите.

Когато Хаваите преживяват широкомащабни разрушения от вулкана Килауеа, геолозите предупреждават, че Калифорния ще стане следващата на опашката за взривно изригване.

Калифорния лежи на взривоопасния тихоокеански Огнен пръстен и за нея отдавна прогнозират мащабно и разрушително земетресение.

Понастоящем в щата е обявена сеизмична тревога. Учените предупреждават, че пробуждането на вулканите в околностите на щата се приближава в съответствие с техните прогнози.

Калифорнийската вулканическа обсерватория (CVO) показа, че седем от 19-те вулкана в щата са с високо ниво на опасност от изригване, а три от тях имат „много високо“ ниво на опасност от предстоящо неизбежно изригване.

Според CVO тези калифорнийски вулкани са по-опасни от хавайските, защото са по-разрушителни. 

„Това, което очакваме тук, ще прилича повече на изригването на стратовулкана Сент-Хеленс. Това ще бъде по-взривно изригване“, каза Тим Макринк, сътрудник на Калифорнийското геоложка служба. – „Така че трябва да се очакват много изригвания, много камъни, пепел и газове във въздуха.

Д-р Маргарет Манган от CVO предупреди: „Калифорния е не само страна на земетресения, но и вулканична страна“. 

Д-р Брайън Хаусеб, американски геолог, каза пред CBS: „Ако поне един от тези вулкани изригне, ще привлече вниманието на целия свят.

Тези райони имат многобройно население, опасна инфраструктура – например  електроцентрала и високо ниво на въздушен трафик.

Нищо не може да спре изригването на вулкан. Много вероятно е един от тях да изригне в близко бъдеще, това би трябвало да се случи.“

НП/2018

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.