Новини

Огромна заблуда ли е илюзията, че сме по-умни отвсякога

Невероятни открития и иновации се случиха през годините, движейки обществото да върви напред и създавайки илюзията, че сме по-умни от всякога.

Противно на това общоприето схващане, ново проучване установи, че нивата на нашата интелигентност са започнали да намаляват от 1970г. насам.

Норвежки изследвания разкриха притеснителна тенденция


Оценявайки IQ тестовете и анализите на мъже, родени между 1962 и 1991г., учените открили, че средният коефициент на интелигентност се увеличава с приблизителен процент всяка година от 1962 до 1975г.

Тенденция, известна като „Ефектът на Флин“.

„Ефектът на Флин“ заявява, че интелигентността на човешкото население се покачва нагоре с всяка година. Това прави всяко поколение по-интелигентно от поколението, което е преди тях.

Развивайки се, подобряваме човешкото население


Въпреки това, този ефект изглежда се преобръща изцяло от 1975г. насам, като започва да спада с всяка изминала година.

Той е спаднал достатъчно, за да привлече вниманието на учени и изследователи по целия свят.

Въпреки че резултатите със сигурност не са заключителни, подобни проучвания се появиха в редица други страни, включително Дания, Франция, Финландия, Холандия, Естония и Великобритания.

Нивата на IQ в света намаляват.

Каква е причината за тази тенденция?


Много изследователи посочват редица различни фактори, като околната среда, медийното общество, промените в образователната система, хранителните промени.

Фактът, че днес един средностатистически човек чете по-малко и невероятната ни зависимост от интернет за всичко.

Преди време, когато е трябвало да си набавим информация, източници са били единствено книги, учебници и енциклопедии. Днес отговорът е прост: „Ще го потърся в Google!“

Друго проучване на Университета в Джорджтаун, фокусирано върху IQ резултатите на 7-годишните деца открива, че децата, които са били под прекомерен стрес, показват забележителен спад в представянето си в сравнение с тези, които не се намират в стресираща среда.

Тези нови открития поставят въпроса какво правим, за да коригираме средата, в която отглеждаме децата си днес?

Има ли начини, по които можем да компенсираме тази рязка промяна и да се върнем обратно към предишната възходяща тенденция?

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере по-добре основната причина за спадащите нива на интелигентност. Тогава ще могат да се вземат необходимите превантивни мерки.

Източник: Аwareness Аct