Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ОГРОМНО ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ЕНЕРГИЯ от единствената звезда

Учените отбелязват, че огромното огнено кълбо, което Слънцето изхвърля в космоса, превишава значително размерите на планетата Земя.

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) публикува в своя инстаграм акаунт запис на огромно изхвърляне на енергия от единствената звезда в Слънчевата система.

Монтажът на динамичното изображение е направен с помощта на снимки, направени от космическия апарат Solar Dynamics Observatory.

Грандиозното изригване на Слънцето е станало на 13 август 2018 г.

Специалистите от НАСА отбелязват, че огромни маси от заредени частици се издигат и завихрят, формирайки така наречените протуберанси.

Това са плътни относително студен и плазмени образувания, които се задържат на повърхността на Слънцето от магнитно поле.

Според учените отделни и особено големи термоядрени „взривове“ на Слънцето могат да достигнат огромни размери.

А тяхната сила да е толкова голяма, че последиците от слънчевата активност да се усетят на повърхността на Земята.

Наука и планета

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.