Новини

ООН обяви, че с пандемията идва и бум на наркотиците

Незаконната търговия с наркотици създава работа за хора, засегнати от кризата с коронавируса, като се очаква търсенето на наркотици да се увеличи на фона на икономическите затруднения, изтъква в свой доклад Службата на ООН за контрол на наркотиците и превенция на престъпността, предаде ДПА.

В Афганистан, който е най-голяма

страна производител на опиум в света, събирането на опиумната реколта, което започна през март, първоначално е било възпрепятствано, тъй като работниците не са можели да дойдат от Пакистан през затворената граница.

Въпреки това афганистанци, загубили работата си заради кризата с коронавируса, особено жени, са заместили пакистанските работници, става ясно от годишния доклад за наркотиците на базираната във Виена агенция на ООН.

В Боливия пандемията пречи

на правителството да се бори срещу отглеждането на кока. 

Службата на ООН за контрол на наркотиците и превенция на престъпността предупреждава, че „назряващата икономическа криза може да накара повече фермери да отглеждат повече кока или да започнат да я отглеждат във всички основни страни, произвеждащи кокаин“ в Латинска Америка.

Ограниченията на движението

са възпрепятствали сериозно световния трафик на наркотици, като са се натрупали запаси от произведени наркотици, които в крайна сметка има опасност да залеят потребителските пазари.

Вдигането на ограниченията може да доведе до достъп на потребителите до наркотици с висока концентрация на ниска цена, като крайният резултат ще бъде по-голям риск от свръхдози.