Новини

Опасно научно съоръжение може да заличи планетата

Китайският супер ускорител на частици може да разкъса материята на Вселената, твърди астрофизикът Мартин Рийс.

Ученият, твърди че това може да причини „катастрофа, която да погълне самото пространство“. Тази констатация не е научна фантазия, а реална възможност според Рийс.

Опасно огромно съоръжение

Китай разработва ускорител на частици, който ще е 7 пъти по-мощен от Големия адронен колайдер в Швейцария.

С обиколката си от 34 мили съоръжението ще е и два пъти по-голямо от него, което го прави изключително мощно.

Твърденията за опасно влияние разпространени в британската преса не са лишени от логика. Журналистите от „Експрес“ споделят хипотезата, че устройството е опасно за планетата.

С направата на така наречения Кръгов електронно-позитронен колайдер се поражда и страха от създаването на черни дупки или дори края на Вселената.

Рийс предупреждава: „Иновациите често са опасни и физиците трябва да са много предпазливи при извършването на експерименти, които създават условия без прецедент, било то и в космоса.“

Силата на китайския колайдер

Уонг Ийфанг, директор на „Institute of high emergency physics“, потвърждава огромната сила на новия ускорител.

Той твърди, че колайдерът на Церн вече е достигнал своя лимит и според него не е възможно енергията на съоръжението да бъде допълнително повишена.

Пред вестник China Daily Ийфанг твърди, че китайският колайдер „ще вреди на околната среда само при създаването на частицата хигс бозон, а Големият адронов колайдер създава среда, която произвежда хигс бозони, както и много други частици.“

Строежът на китайския ускорител на частици започна през 2021 с идеята да е функционален през 2055.

expreess.co.uk