Новини

Операция „Присмехулник“ на ЦРУ и тайните агенти в CNN

Връзките на ЦРУ с основните медии са добре документирани. Например операция „Присмехулник“ − програма, разработена от агенцията, за да проникне в масовите медии.

Агентите им подават истории, които отговарят на разказите на агенцията, за целите на „националната сигурност“.

Разсекретен документ от 1991 г. гласи: работната група на ЦРУ „вече има връзки с репортери“ и „убеди репортери да отложат, променят, задържат или дори да изхвърлят някои истории“.

Дали Андерсън Купър работи за ЦРУ? Не трябва да е табу да се говори за това

Не би трябвало да е изненада, ако Андерсън Купър, водещ на новинарското предаване на CNN „Андерсън Купър 360“, също има връзки с разузнавателната агенция.

Докато посещава университета в Йейл като студент, той всъщност е стажант в ЦРУ. Освен това чичо му − Уилям Хенри Вандербилт III, е бил изпълнителен директор на Специалния операционен клон на OSS на основателя на шпионската организация William „Wild Bill“ Donovan.

Купър произхожда от едно от най-богатите семейства в американската история и една от най-богатите личности на планетата, Корнелиус Вандербилт, натрупал богатството си от жп линии и корабоплаване.

Връзката между основните медии и разузнавателните агенции е силна и служители на основните медии са говорили многократно за това.

Д-р Удо Улфкоте, известен германски журналист и редактор заявява, че е бил принуждаван да поставя своето име под неща написани от разузнавателните агенции и че неспазването на тези заповеди би довело до загуба на работата му.

Журналистите Sharyl Attkisson и Amber Lyon разкриха, че редовно им се заплаща от американското и от чуждестранни правителства, за да излъчват и изкривяват избирателно информацията за определени събития.

Проблемът с „фалшивите новини“

Основните медии разпространяват фалшиви новини от години. Сега те се борят упорито срещу алтернативните медии, които през последните няколко години са спечелили милиарди зрители.

Интернет е осигурил среда за изява на изследователи от всякакъв вид, които да споделят информацията, която медиите никога не оповестяват.

Разбира се, там също има фалшиви новини, което повдига един важен въпрос: можем ли да решаваме сами? Способни ли сме да мислим критично и сами да проучваме източниците на информация?

оригинал