Новини

Определиха кой е най-големият риск за човечеството и това не е коронавирусът

Замърсяването на въздуха съкращава продължителността на живота на всеки мъж, жена и дете на Земята с близо две години. Според експертите лошото качество на въздуха е „най-големият риск за човешкото здраве“.

Индексът за качество на въздуха (AQLI – Air Quality Life Index) показва, че докато светът се опива да намери ваксина, за да овладее пандемията на COVID-19, замърсяването на въздуха ще продължи да води до по-кратък и по-нездравословен живот за милиарди хора по целия свят.

Индексът свързва количеството на замърсяващите прахови частици – главно от изгарянето на изкопаеми горива – с тяхното въздействие върху човешкото здраве. Той установи, че въпреки значителното намаляване на праховите частици в Китай – някога една от най-замърсените страни в света – общото ниво на замърсяване на въздуха остава стабилно през последните две десетилетия.

В страни като Индия и Бангладеш замърсяването на въздуха е толкова тежко, че сега съкращава средно продължителността на живота в някои райони с близо десетилетие.

Авторите на изследването заявяват, че качеството на въздуха, който много хора дишат, представлява много по-висок риск за здравето от COVID-19. Близо една четвърт от световното население живее само в четири страни от Южна Азия, които са сред най-замърсените – Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан. AQLI установи, че тези групи население ще имат средно с пет години по-кратък живот, след като са изложени на нива на замърсяване с 44% по-високи от преди 20 години.


Милиони изгубени години
В доклада се казва, че замърсяването с прахови частици предизвиква загриженост в Югоизточна Азия, където горските и полските пожари се комбинират с емисиите от  трафика и електроцентралите, създавайки отровен въздух.

Около 89% от 650-те милиона души в региона живеят в области, където замърсяването на въздуха надхвърля препоръчителните норми на Световната здравна организация.

Въпреки че места като САЩ, Европа и Япония са успели да подобрят качеството на въздуха, замърсяването все още отнема средно две години от продължителността на живота в световен мащаб.

Установено е, че Бангладеш има въздух с най-лошо качество от всяка друга страна и около 250 милиона жители на северните щати на Индия ще загубят средно осем години живот, освен ако замърсяването не бъде поставено под контрол.

ScienceAlert