Осъдиха кюрдски журналист в Германия за шпионаж в полза на турските тайни служби

Кюрдският журналист Фатих С бе признат за виновен по обвинения за извършване на шпионска дейност на територията на Германия в полза на турските разузнавателни служби, съобщава изданието Der Spiegel.

Фатих С. е работил за турското разузнаване (МИТ). В периода януари-ноември 2016 г. е следял кюрската сцена в Германия, включително и в град Бремен. За свършената работа той е получил възнаграждение в размер на около 20 хил. евро.

„Това е вътрешен турски конфликт, който се води в Германия“, коментира съдията по делото, признавайки, че в този случай са достигнати границите на германската правосъдна система.

Съгласно преценката на съдията, обвиняемият не е вършил работата си много професионално. Събраната информация срещу него не е била много убедителна. Самият Фатих С. не се призна за виновен. Но уликите срещу него, макар и косвени, се оказаха достатъчни за издаването на присъдата.

Обвиняемият получи две години условна присъда. Той бе задължен да заплати разноските по делото и глоба в размер на 20 900 евро.

Лицето бе арестувано в Хамбург в средата на 2016 г. и бе оставен под стража до началото на процеса.

НП/ Фокус

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.