България

Още добри новини за битката с COVID-19 по нашите ширини

До средата на юни може да паднат всички мерки, свързани с коронавируса, но носенето на маски в закрити помещения ще остане. Препоръчва се и отпадането на 14-дневната карантина за идващите от чужбина.

Това съобщи националният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет. 

Новите случаи на болни от коронавирус за изминалото денонощие са 17. От тях 7 са настанени в болница. Изследваните са общо 1273 души. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб.

Общият брой на регистрираните с Covid-19 у нас досега е 2477. Увеличението е с 0.7% в сравнение с вчерашния ден, като активните случаи са 1378.

От 17-те нови случая шест са регистрирани в София, четири в Пазарджик, по два във Видин и Шумени по един в Сливен, Хасково и Ямбол.

Заболелите от коронавирус сред медицинския персонал са 255. Това е 10.3% от общия брой на заразените у нас. Новият случай за изминалото денонощие е на медицинска сестра от Ямбол.

Няма регистрирани нови случаи на заразени деца

Общият брой на излекуваните от болестта вече е 965 души, като новите оздравели са 53.

За изминалото денонощие има само един смъртен случай на мъж на 75 години, който е бил преведен от болницата в Пазарджик и болница в Пловдив.  Средната възраст на починалите у нас е 65.6 години.

Под 200 са вече хоспитализираните пациенти. Те са 198 в различни болници в София и в страната, като 20 от тях са в интензивни отделения.

На Балканите епидемията отслабва

На Балканите епидемията отслабва, каза ген. Мутафчийски.

В Турция са регистрирани 1035 нови случаипрез изминалото денонощие. Така общо в страната са регистрирани 159 797.

В Румъния има 165 нови случаи, а общо заразените с коронавирус са 18 594.

В Сърбия новозаразените са 48 за изминалото денонощие.

В Гърция има едва 11 нови случаи на коронавирусна инфекция, в Босна и Херцеговина – 19, в Хърватия няма нови заразени, в Северна Македония – 25, в Албания – 21 нови регистрирани случаи за денонощието.

Бразилия, САЩ и Русия продължават да са водещи страни в света по разпространението на коронавирусната инфекция.

В Бразилия са открити 22 300 нови заразени за изминалото денонощие, 414 660 са общо случаите там.

В САЩ броят на установените случаи с Covid-19 са над 1 745 000, като новите случаи за изминалото денонощие са 20 500.

В Испания новите случаи са 510и така общият брой на заразените вече е над 283 000.

В Русия новите случаи са 8338, а общо заразените – 370 680. Във Великобритания заразените с Covid-19 са 267 240, като новите случаи за денонощието са 2013.

Отпада 14-дневната карантина за влизащите в страната

„Обсъждаме преминаване към друга стратегия и ще препоръчаме да отпадне 14-дневната карантина за влизащи в страната“, заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него главните мерки не трябва вече да се предприемат по границите, а служителите на РЗИ да се върнат на своите места в страната и да обръщат внимание на съмнителните случаи, да откриват рано заразените с коронавирус и да предотвратяват възникването на огнища.

„Ние може да освободим всички мерки много бързо – до юни, но тези за закрити помещения, носенето на маски и дезинфекцията ще останат за много дълго време“, заяви главният здравен инспектор.

Контролът на Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) върху кланиците никога не е спирал. Нямаме никакво притеснени, каза доц. Кунчев по повод контролът върху предприятията за месо, след като в Западна Европа имаше няколко случаи на огнища, тръгнали от кланици.

Той посочи, че ще се предприемат действия, ако наистина се потвърди мнението, че вирусът се предава лесно от животнино хора.

Предстои реорганизация на работата на Националния оперативен щаб с оглед облекчаване на мерките.

Сериозно обсъждаме разрешаването на игра на откритите детски площадки, както и отварянето на частните образователни центрове, каза още доц. Кунчев. Той добави, че е много вероятно от началото на юни да има такава промяна.

Носенето на предпазни маски обаче няма да отпадне скоро, отбеляза Кунчев.

Хидроксихлорина има много странични ефекти 

„Хидроксихлорикина има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници, при това се прилага под строг контрол“, каза ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос.

Той посочи, че проучвания за хидроксихлорокина не са правени в България, защото това изисква огромен брой пациенти. За това такива проучвания се правят от Световната здравна организация. В момента те са временно прекратени, каза ген. Мутафчийски.

Той посочи, че всяка болница, която е лекувала пациенти, извършва наблюдението на своите пациенти след излекуването им и това дали в оздравителния период са имали усложнения.

На въпрос дали Националният кръвен център набира донори на кръвна плазма с антитела и дали има доброволци, както беше обявено преди месец, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че има доброволци, но в момента Министерството на здравеопазването оборудва лабораторията за целта.

„Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията“, каза доц. Кунчев.

източник