Новини

Оскърби ли немското невежество Русия и какво става в Берлин?

На 21 април, под заглавието „Освобождението през 1945: Немското невежество оскърби Русия“, вестникът публикува поредната статия на Гьотц Али.

Текстът има подзаглавие: „Съветската армия освободи Германия от националсоциалистите. Но немската политика не може да преодолее себе си и да благодари на Русия за това. Това е срам“.

Ето и съдържанието

През лятото на 2019 г. федералното правителство и службата на федералния президент на Германия невнятно обсъждаха как да отбележат през 2020 г. 75-годишнината от края на войната.

Координацията е поверена на министъра на вътрешните работи, който планираше нещо с икуменическо богослужение, речи и полагане на венци.

Когато през ноември същата година фракцията на левицата в Бундестага изпрати питане за състоянието на нещата, правителството отговори, че „ще ги информира за това своевременно“.

В крайна сметка министърът на културата и медиите Моника Грютерс призна, че „в допълнение към малката специална изложба в немско-руския музей „Берлин-Карлсхорст“ (в имението Карлсхорст в Източен Берлин в 23 часа на 8 май 1945 г., е бил подписан акта за капитулация не се планират други специални събития”.

Министърът на отбраната,

Анегрет Крамп-Каренбауер съвместява този пост с лидер на управляващата партия на ХДС, съобщи, че „не планира специални събития в казармите на Бундесвера“.

Може би за нея това е новина, че Германия е започнала Втората световна война и е мобилизирала над 18 милиона немци, които да разграбват и унищожават Европа.

Правителството на Германия

също така обяви, че правителството на Русия е поканило канцлера и федералния президент да отпразнуват 9 май в Москва.

Поканените обаче, които от историческа гледна точка също така представляват силите, които започнаха войната на расова основа (Rassenkrieger), отклониха посланието, с обяснение, че „възможността за участие в момента се разучава“.

Всъщност, руското население би трябвало да разбере отсъствието като ясен отговор. Разбира се, благодарение на пандемията с коронавируса, на немците са спестени някои неудобни ситуации.

Можете да мислите за президента Путин

каквото си искате, но в този исторически контекст той представлява народите на Русия, семействата, младежта и възрастните хора.

И в това си качество той не беше умишлено поканен през юни миналата година да отпразнува 75-годишнината от десанта на съюзническите сили в Нормандия.

А на 27 януари 2020 г. той умишлено бе изключен от участниците в честването на освобождението на концлагера в Аушвиц.

И това въпреки че, затворниците от тази фабрика на смъртта, създадена от немците и в която имаше безброй жертви, са освободени от съветските войници.

В последно време целенасочено се повтаря

отново и отново, че „Аушвиц е освободен от I-ви украински фронт“ на Съветската армия. И това е така! Казвайки това обаче, не трябва да се преструваме, че освободителите са били главно украинци. Защото това е лъжа!

Фронтът наистина е наречен така, защото неговите войски преди това прогониха немските убийци, извършили геноцида в Украйна.

За разлика от Волфганг Шойбле, председател на Бундестага, федералния президент Щайнмайер, по време на минутата мълчание на срещата в Бундестага на 29 януари разпространи тази лъжа за I-ви украински фронт.

И тази лъжа е обидна за руснаците и за другите народи от бившия Съветски съюз

Тази година, на 8 и 9 май, ще ни бъде трудно да благодарим на онези, които освободиха нашия град. Да, и от кого всъщност го освободиха? На нашите паметници четем „от нацисткия режим“. Но, всъщност, излиза че повечето немци е трябвало да бъдат освободени от самите себе си.

Уважаеми читатели, можете да поставите колкото се може повече цветя на паметниците на Червената армия – независимо дали в Тиргартен, в Трептов парк или в Шьонхолцер-Хайде.

Как Берлин, въпреки настоящите ограничения, може да изрази своята благодарност към антихитлеристката коалиция и да я предаде на децата и внуците на войниците – с думи и изображения, с речи и музика?“.

Така, завършва своята статия колумнистът на Berliner Zeitung.

със съкращения от trud.bg