Видео

ОТ НАСА НАПРАВИХА СОНИФИКАЦИЯ НА МАРС. ЕТО РЕЗУЛТАТА

Нещо, досега невъзможно за човека, ще ви се случи, щом изслушате тази симфония. В нея е уловена пулсацията на чужд, но благозвучен изгрев. Изгревът на Марс.

Това е изгрев номер 5000 за спътника Opportunity, който наглежда Марс отблизо. Ние също имаме възможност да погледаме планетата, но по-сензационното е, че ще можем и да я чуем.

Супертехнология положи изгрева Марс в нотна тетрадка

Марс зазвучава в музика, благодарение на новаторски анализ на показатели като цвят, промяна в терена, яркост. Чрез него една снимка на изгрева се превърна в саундтрак на самия изгрев и на Марс.

Тоновете, които чувате са извлечени от фотография от юбилейния изгрев. Снимката е сканирана от ляво на дясно, пиксел по пиксел.

Данните на всевъзможни показатели са обработени, а след асоциирането им с фини звукови нюанси, се превръщат в музика.

Заслугата за съществуването на първия озвучен космически изгрев не е на NASA, въпреки че агенцията осигурява Opportunity, спътника на Марс.

Зад иновацията стои екип от двама души, Domenico Vicinanza и Genevieve Williams, университетски преподаватели в Англия.

Сонификация

Технологията, която прилагат най-общо се изразява в това, че по-тихите части на композицията, например, са резултат от тъмния фон на изображението, докато по-високите звуци са свързани с яркостта на слънцето.

Този процес се нарича Сонификация.

Обикновено, когато искаме да обменим информация, използваме думи, можем да обясним и с графики и илюстрации, но в един момент без звук вариантите ни се изчерпват.

Някои учени и изследователи обаче търсят алтернативни начини да направят данните достъпни.

Сонификацията е предназначена именно за това. Така, вместо линии на диаграма, използваме височини, тонове и мелодии.

mnn.com