Тайни и загадки

От пирамидите до Стоунхендж. Кои са истинските строители?

Астрономията често се описва като една от най-старите науки, която вдъхновява хората от хиляди години насам.

Небесните явления са отразени в праисторическите пещерни картини. Монументи като Великите пирамиди в Гиза и Стоунхендж са приведени в съответствие с местата, където Луната, Слънцето или звездите се издигат и застават на хоризонта.

Днес все още се опитваме да си представим как древните хора са могли да изграждат такива структури.

Някои предполагат, че трябва да са имали познания по математика и други науки, за да изградят всичко това. Докато други смело твърдят, че чужди цивилизации са им показали как да го направят.

Но какво всъщност знаем за това как хората от миналото са тълкували небето и са разработили космологията?

Научната дисциплина, наречена „археоастрономия“ или „културна астрономия“, разработена през 70-те години на миналия век, започва да дава прозрения. Тук се съчетават различни области като астрономия, археология, антропология и етноастрономия.

Египетските пирамиди са едни от най-впечатляващите древни структури, а няколко са построени с невероятна точност. Египтологът Флиндърс Петри провежда първото високо прецизно изследване на пирамидите в Гиза през 19 век. Между 1880 и 1881 г.

Петри е бил на мястото на т. нар. пирамида на Хеопс и я е измерил детайлно, установявайки изключителната геометрична и математическа точност в построяването ѝ. По време на своите проучвания открива странни подземни галерии, преминаващи през стените на пирамидите, с различни наклони.

Подобно нещо се случва и със Стоунхендж. През 1964 г. астрономът Джералд Хокинс разработва сложен метод за определяне на функцията на монумента.

Днес е общоприета версията, че Стоунхендж е древна обсерватория. В края на 1950 г., той въвежда в компютър координатите на плочите и други параметри на Стоунхендж, както и модела на движението на Слънцето и Луната.

Той привежда доказателства, че Стоунхендж позволява да се предскажат астрономически явления, като по този начин представлява обсерватория, изчислителен център и календар.

Астрономът Фред Хойл установил, че строителите на мегалитния комплекс са знаели точния орбитален период на Луната и продължителността на слънчевата година.

Така уликите, че строителите са древни извънземни цивилизации са повече от очевидни. Дали официалната наука ще признае това? Предстои да разберем.

НП/ AncientOrigins