България

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА СВ. АННА. Знаете ли защо жените празнуват днес?

На 9 декември Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна. То е от фундаментално значение за цялата християнска религия, защото Анна е майката на Дева Мария

В живота на всеки има по една Анна или Ана, която се е запечатала със светлина в сърцето му. Днес тя празнува своя имен ден. Празникът е познат на българския народ като Анино зачатие или Света Анна Зимна.

На 9 декември Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна. То е от фундаментално значение за цялата християнска религия, защото Анна е майката на Дева Мария.

Какво знаем за Анна от Витлеем?

Бабата на Исус била най-малката дъщеря на свещеник от Левиевото коляно. Неин съпруг бил свети Йоаким, родом от Галилея. Семейството дълго нямало деца и това ги измъчвало, тъй като сред израилския народ безплодието се смятало за Божие наказание.

След цели 20 години, през които двамата съпрузи се молели горещо на Бога, ангел Господен се явил. Той ги посетил по отделно и на всеки обещал, че ще им се роди дъщеря. Не просто дъщеря, а именно жената, чрез която ще дойде благословението на целия човешки род.

Двамата се затичали да се намерят и да разкажат на другия за божественото видение. Срещнали се по пътя към Йерусалимския храм. Най-популярните икони на светото семейство го изобразяват именно там, скрепено в топла прегръдка.

Какво гласят народните вярвания?

Култът към св. Анна е най-силно изявен в Западна България и в отделни райони на Южна. Нейният празник се намира в период от годината, който е считан за преходен от есен към зима. Ето защо именно днес е особено подходящ момент за извършване гадания за бъдещето, за женитба и за берекет.

Момите „засяват” житни зърна в гърне с вода или топят клонки от ябълка или вишна. Вярва се, че ако до Сурваки (Нова година) житото поникне или клонките се разлистят, момата ще се омъжи през идната година.

В народния култ виждаме и отражение на християнската представа за светицата като майка на Богородицата. Св. Анна се приема за покровителка на брака, семейството, родилките и бременните жени.

Поради тази причина празникът се чества най-вече от жените и особено от тези, които са бременни. По първия гост, който посети къщата, се гадае за пола на бебето. В Михайловградско се смята, че Св. Анна „затваря” Вълчите празници, наричани още Мратници.

Коя вещица ще поздравите днес?

Интересно е да се отбележи, че отделно от образа на майка и закрилничка на родилките, брака и майчинството, Св. Анна е считана и за покровителка на магьосниците. Вярва се, че на този ден те свалят месечината от небето и я издояват, за да увеличат млякото на своя добитък.

Правят се множество магии за плодородие, включително и за „открадване” по магически начин на способността на кокошките да снасят яйца. За целта вещата жена трябва да открадне трески от чужд дръвник и да ги сложи в храната на пернатите.

Извършват се и от така наречените предпазни магии. Например, девойките се събират заедно, за да бранят посевите от злополука или магия. Вечерта слагат под печката жито и сол, а на другата сутрин захранват с тях домашните животни.

На места денят се смята за лош и опасен и дори е определян като празник на самодивите.

Имен ден празнуват всички, които носят името Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел и Яна.

 

НП / по материали от „Българска митология, Енциклопедичен речник“, Православие.бг, The Occult Room