Здраве

Отделяне на фактите от дезинформацията за COVID-19

Дейв Трой е експерт по онлайн дезинформация, дезинформация и математика, свързани с предаването на болестта.

Напоследък експертът отговаря на много и често срещани въпроси за Covid-19 в социалните медии. Неговото желание е да разсее погрешните схващания и фалшиви новини. Разказът му публикуваме с малки съкращения.

Дейв Трой: В тази част съставих списък с най-често задаваните въпроси и отговори с надеждата да направя тази информация по-достъпна.

Моля, обърнете внимание: не съм медицински специалист или лекуващ лекар. Въпреки това положих допълнителни грижи да свържа всички мои отговори тук с официални указания и медицински съвети.

Защо хората се плашат от Covid-19 повече от грип?

Всеки човек заразен със сезонен грип може да зарази приблизително 1.3 други хора.

За SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Covid-19) се смята, че заразява около три пъти повече хора (оценява се на два до четири).

Това число се нарича репродуктивен фактор – или R0. По-висок репродуктивен фактор означава, че Covid-19 ще доведе до много, много повече случаи много бързо и може да затрупа вече обременената медицинска система.

Дори и сами да не сте изложени на висок риск, все пак всички имаме задължение за обществено здраве да предприемаме интервенции, които ще предотвратят разпространението му.

Не изглежда толкова смъртоносен?

Вярно е, че за здрави хора под 50-годишна възраст това не е особено смъртоносно. Смъртността е доста ниска, макар и все още до 20 пъти по-висока от грипа.

Но вируса е по-смъртоносен за по-възрастните пациенти. СЗО изчислява средна смъртност от 3,4%, което е около 100 пъти по-високо от грип, но имайте предвид, че средната стойност е за възрастовите групи.

Настоящите данни сочат, че смъртността от Covid-19 варира от 9% до 19% за по-възрастни хора, както и за хора със заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак и тези, които са с имунокомпрометиране.

Дори и сами да не сте изложени на висок риск, все пак всички имаме задължение за общественото здраве като предприемаме интервенции, които ще предотвратят разпространението.

Защо просто да не продължим ако не изглежда толкова опасно?

Целта е да бъде сведено до минимум разпространението, така че тъй като са необходими здравни ресурси диагностика, лечение, вентилатори, кислородни концентратори и др.

Те са на разположение на хората, които се нуждаят най-много от тях. Ако успеем да забавим разпространението, имаме повече време да реагираме и да направим необходимата подготовка.

По-бавното разпространение ще спаси много животи, защото претоварена система на здравеопазването няма да може да осигури грижи за всички, които се нуждаят от нея.

Експертите в здравеопазването наричат това „изравняване на кривата“ и това е може би нашата най-добра и единствена стратегия за смекчаване на тази ситуация.

Какво става с ваксината?

Ваксините са в процес на разработка, но получаването на работеща, тествана ваксина на пазара ще отнеме време.

Докато някои екипи твърдят, че имат ваксини сега, ще отнеме известно време за усъвършенстване, тестване, производство, предлагане на пазара и доставяне.

Производството на достатъчно ваксини за милиарди хора няма да бъде малка задача и ще отнеме време, капитал и координация с правителствата.

Прогнозите предполагат, че най-скоро ще има налични ваксини е първото тримесечие на 2021 година.

Кога нещата ще се върнат към „нормалното“?

Не знаем. Очакванията са за след май и юни 2020 г. Отвъд това, може да забележим възстановяване в някои части на света с по-топло време.

Но като се има предвид, че до 2021 г. ще има работеща ваксина в мащаб, може да очакваме някои „смущения“ до и около това време.

Експертите се стараят да правят по-добри оценки с всеки изминал месец. Но не очаквайте, че нещата ще се върнат към нормалното си всекидневие в предвидим график.

Твърде вероятно е към есента да имаме нова вълна на заразени.

източник