Новини

Откриха неизвестно ДНК в подземни тунели на Антарктида

Неизвестни форми на живот вероятно обитават пещери в Антарктида, образували се в леда в резултат на вулканична дейност.

Изследователи от Австралийския национален университет са открили в дълбините на пещерните формации следи от ДНК на водорасли, мъхове, малки животни и неизвестни досега форми на живот.

Има предположения,

те тя е с неземен произход. Или поне непознат за земните ни представи.

Откритието е направено чрез проучване на данни от сателитни изображения, както и радарно сканиране на изследваната област.

„Във вътрешността на пещерите е доста топло. В някои от тях температурата достига до 25 градуса по Целзий. Вътре можете да се чувствате съвсем удобно по тениска. Светлината, идваща от отворите на пещерите, прониква и на по-голяма дълбочина“, обясняват специалистите.

Повечето следи от ДНК

намерени в пещерите, са сходни с тези на животни и растения, обитаващи Антарктида.

Но има и такива, чиято последователност не може да бъде напълно идентифицирана.

Резултатите от настоящото изследване дават интригуващ поглед към потенциален живот под антарктическия лед. Възможно е „някъде там“ да има напълно различен живот от този на земята, смятат специалистите.

Радарното сканиране, извършено от експертите помогна да се идентифицира в пещерите на едно и също място празнота, чиято височина достига 250 метра, а данните за каналите на сушата съответстват на данните за каналите, разположени под ледения шелф.

Намерените тунели, според изследователите, завършват на място, където континенталният ледник постепенно преминава в шелфа, но има преграда, която не може да бъде премината.

Скептиците твърдят,

че намирането на следи от ДНК не доказва, че форми на живот все още обитават ледените пещери.

„Следващата ни цел е да проучим по-обстойно пещерите и тунелите в търсене на живи организми. Ако те съществуват, пред нас ще се открие вълнуващ нов свят“, казва Лори Конъл, съавтор на изследването от университета на Мейн, САЩ

НП/ДПА