Новини

УЧЕНИ ОТКРИХА ПРИЧИНАТА ЗА РЕЛИГИОЗНОТО НАСИЛИЕ

Учените разполагат с алгоритъм, с чиято помощ да разберат дали насилието е вродена черта на хората или се проявява под въздействието на дадена религия.

Изследователите създават система с изкуствен интелект, която имитира човешката религиозност.

Какво води към религиозното насилие?

Те се надяват чрез нея да открият състояния и модели на религиозно насилие.

Откритията, публикувани в списание „Artificial Societies and Social Stimulation“, разкриват, че хората са мирни по природа същества, но противопоставянето на основните им убеждения могат да увеличат ксенофобията и напрежението между различните религиозни групи.

Въпреки че проучването е фокусирано върху отминали събития, учените от Оксфорд и Университета в Бостън имат обоснована теория.

Агресията на религиозна основа днес, като посочват Ислямска държава като пример, може да доведе до сериозна пробойна в ценностите на цивилизацията.

Най-голямата опасност се крие в изкривеното тълкуване на религиозни текстове и умело прикрита помощ за развитието на личността.

Данните показват, че най-честият фактор за религиозно насилие е оспорването на основните убеждения на човек.

В компютърната симулация това довежда до 20% повишение на агресията.

Експертите вярват, че могат да стигнат до още разкрития за човешката психика с помощта на машини, а целта им е намаляване на насилието, породено от различията във вярата на хората.

Джъстин Лейн от Оксфорд казва: „Използването на изкуствен интелект за изучаване на религията и културата изисква създаване на модел на човешката психика, защото тя е в основата на религията и културата.“

express.co.uk