Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Откриха таен текст в свитъци от Мъртво море

Изображение с част от текста от ръкописа с различен прочит на историята на Исус. Намерен в Египет през 1910 г. артефактът е бил купен, заедно с други ръкописи от J.P. Morgan през 1911 г. и по-късно е дарен на обществеността.

По-рано скрит текст върху фрагменти от свитъци от Мъртво море е вече разчетен, разкривайки евентуален неоткрит свитък.

Откритието е направено чрез нов инфрачервен анализ на артефактите, съобщи в началото на този месец Израелското управление на антики.

Повече от 190 библейски свитъци или т.нар. „Кумрански ръкописи“ са открити в 11 пещери на Кумран в периода между 1947 г. и 1956 г.

Това са предимно малки фрагменти от книгите на Стария Завет, един пълен текст на книгата на Исая, но най-ценна информация се съдържа в небиблейските текстове.

От особен интерес е връзката между Кумранските ръкописи и ранното християнство. Оказа се, че създадените няколко десетилетия преди раждането на Христос свитъци от Мъртво море, съдържат много християнски идеи.

Самата Кумранска общност, възникнала век преди това събитие е подобна на манастир в християнския смисъл на думата – строги правила, обща трапеза, послушание към игумена и сексуално въздържание.

Новият текст е от книгите на Второзаконие и Левит, които са в Еврейската Библия и Книгата на Юбилеите – текст, написан по същото време в Еврейската Библия, но който беше никога невключен в библейските книги, обясняват археолозите.

Местните бедуини и археолози откриха свитъците от Мъртво море през 40-те години на миналия век в пещери край Кумран на Западния бряг, разположени в близост до северния край на Мъртво море.

Разкопките през следващите десетилетия разкриха десетки хиляди фрагменти от пергамент и папирус, датирани преди 2000 години, заявиха от IAA.

Намерени са многобройни малки и крехки фрагменти, които археолозите съхраняват, за да бъдат проучени на по-късно.

Изследователите на IAA цифровизират свитъците, така че да могат да бъдат изучавани и споделяни с обществеността, без да се влошават оригиналите.

По време на едно от тези цифрови сканирания, Орен Аблеман, докторант в Катедрата по еврейска история в Еврейския университет в Йерусалим, забелязва нещо странно на няколко десетки фрагмента, открити в Пещера 11 край Кумран.

Тези фрагменти изглеждат на пръв поглед празни. Но с помощта на инфрачервени лъчи Аблеман открива, че открива букви и думи на еврейски.

Тогава Аблеман дешифрира текста и дори свързва фрагментите с ръкописите, към които вероятно са били прикрепени, преди да се разпаднат.

НП/IAA

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.