Откриха тайник с нацистки артефакти. На кого са принадлежали?

сн. EPA

В тайна стая на обикновено жилище в близост до аржентинската столица Буенос Айрес местната полиция се натъкнала на най-голямата колекция от нацистки артефакти, откривана някога в латиноамериканската страна, предава Интефакс.

Находките са общо 75. Сред тях има бюст на Адолф Хитлер, украсени със свастики сервизи и играчки, и дори инструмент за измерване на човешка глава. Намерени са и снимки, на които фюрерът позира с някои от предметите.

Според аржентинската полиция предметите са принадлежали на високопоставен съратник на Хитлер. Известно е, че след края на Втората световна война много нацисти успяват да избягат в Южна Америка. Сред най-известните от тях е Йозеф Менгеле. Той живее години наред в Буенос Айрес, а по-късно – в Парагвай и Бразилия, където умира през 1979 г.

Местни специалисти не изключват именно по този начин колекцията да е попаднала в страната.
Към момента полицията не обявява дали е известен собственикът на намерените предмети. Но се уточнява, че сред тях има медицински прибори.

НП/ Агенция Фокус

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.