Откриха уникално явление на Сатурн

Американският космически апарат „Касини“ откри уникално явление – призрачни с ветлинни завеси на Сатурн, съобщава НАСА.

Над Южния полюс на планетата сондата е заснела странно полярно сияние. Тъмната част на изображението представлява южната част на планетата Сатурн. Зад нея се виждат движещи се звезди.

Снимката е била осъществена в продължение на 70 минути, от които учените са направили 5-секунден монтаж. Полярното сияние на Сатурн е забележимо на границата на светлото и тъмното във вид на полупрозрачни движещи се облаци.

В НАСА ги кръстиха „призрачни светлинни завеси“. „Касини“ използва два различни инструмента. Първият е научна подсистема за получаване на изображения – Imaging Science Subsystem. А вторият – Infrared Mapping Spectrometer. Споменатите снимки са били осъществени с първата подсистема в близката инфрачервена област. Такива изображения се получават с много добра яснота, но са черно-бели.

Космическият апарат „Касини“ беше изстрелян към Сатурн през октомври 1997 година и до ден днешен продължава изследванията на тази планета.

НП/ БТА

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.