Новини

Отново мистерия с мисия до Марс и кадрите от червената планета

Милиони хора по света гледаха

как роувърът Perseverance излъчва невероятна 360-градусова панорама на марсианската повърхност.

Мнозина бяха сигурни, че това са истински кадри, но експертите казаха, че са фалшиви.

Кадрите, които хиляди хора споделяха онлайн, бяха измама. Това се съобщава на страниците на „Дейли Стар“.

Само часове след като марсоходът

Perseverance кацна на повърхността на Марс, в мрежата се появиха кадри, които улавят зловещата гледка на скалистата повърхност на Червената планета.

Видеото беше придружено от саундтрак, за който се твърди, че е записал звук от марсианския вятър.

Но за жалост отне малко време на експертите в областта на видеомонтажа, за да разберат кое какво е? Те вярват, че явно са ни „подхлъзнали“ с фалшификат.

Факт е, че всички тези кадри

всъщност са заснети на Марс, но те са направени не от сегашната мисия, а от марсохода Curiosity, който „сърфира“ на Червената планета от 2012 година.

Още повече, че във видеото дори може да се види думата „Любопитство“. В допълнение, според експерти, изпратеното изображение по принцип не може да се нарече видео, тъй като е „зашито“ от няколко неподвижни изображения, според изданието Inverse.

Що се отнася до аудиозаписа,

той е получен от сеизмометър, инсталиран на Марс и след това е добавен към видеото, което вече се е разпространило хиляди пъти в интернет.

Астрономите са загрижени,

че фалшивите видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи, продължават да се възпроизвеждат в акаунти, заблуждавайки нетизените.

Астрофизикът Кейти Мак от Университета на Северна Каролина каза, че очаквате да видите нещо невероятно, но ви се показва евтин фалшификат, който се представя за истински.

изт.