Хипотези

Отново серизно заговориха за смяната на полюсите

Магнитното поле на Земята обгражда нашата планета като поле на невидима сила, защитаваща живота от вредното слънчево лъчение, като отклонява заредените частици далеч.

Това поле се променя непрекъснато. Всъщност, историята на нашата планета включва поне няколкостотин глобални магнитни риверсии, където на север и на юг магнитните полюси си разменят местата.

Много учени определят катастрофалните климатични промени като признак за смяна на полюсите. Но освен климатични промени е възможно да очакваме и други катаклизми с неясен характер.

Научната хипотеза

Кога би могла да бъде следващата такава промяна и как ще се отрази на живота на Земята?

Геофизиците Джон Тардуно и Винсънт Хеър от Университета в Рочестър смятат, че причината за отслабването на земното магнитно поле през последните 160 години е Южноатлантическа аномалия в магнитното поле между Зимбабве и Чили.

Магнитното напрежение в тази област е толкова слабо, че разположените над нея спътници на практика не са защитени от космическата радиация.

Източникът на Южноатлантическата аномалия е скрит в недрата на планетата, между ядрото и мантията, в района под Южна Африка.

Според двамата геофизици магнитното поле в този регион на силна аномалия ще продължава да отслабва, което предвещава смяна на магнитните полюси на планетата.

Те смятат, че събитието ще повлияе върху работоспособността на наземните и орбитални електронни системи и навигационно оборудване.

При евентуалното обръщане, магнитното поле няма да бъде поле нулево, но ще приеме по-слаба и по-сложна форма.

То може да падне до 10 на сто от днешната си сила и дори едновременно да съществуват множество „северни“ и „южни“ магнитни полюси, уверяват учените.

Това води до множество климатични промени, изригвания на вулкани, топене на арктическите ледове и пълна промяна на облика на земята.

Кога е била последната трансформация ?

Според учените последната пълна риверсия, наречена Brunches-Matuyama, настъпила преди около 780 000 години. Но дали това е наистина така никой не се наема категорично да твърди.

В ляво е магнитното поле на Земята, което сме свикнали да виждаме. В дясно е модел на това в какво може да се превърне магнитното поле по време на обръщане. Снимка: NASA / Gary Glazmaier

Евентуалното въздействие на силна геомагнитна буря върху днешната електронна инфраструктура все още не е напълно изяснено.

„От гледна точка на живота на Земята и прякото въздействие на едно обръщане на полюсите върху човешкия вид. Не можем категорично да се предскаже какво ще се случи, тъй като съвременните хора не са съществували към момента на последниата пълна риверсия„, твърдят Фил Ливърмор и Джон Маунд, геофизици от Университета на Лийдс.

Откакто са започнали измерванията на силата на магнитното поле през 1830 г., тя непрекъснато отслабва, а в последните години това се случва с по-бързи темпове. Очевидно тази научна хипотеза не е по вкуса на голяма част от научните среди.

Самият факт, че магнитното поле на Земята в момента отслабва с 5% на всеки сто години, е довел до предположения, че то може да се обърне в рамките на следващите 2000 години. Темповете на отслабване в момента са в пъти по-бързи, но тези данни не се изнясят публично.  А да се определи точна дата на пълна риверсия, засега за учените е трудно.

Слънцето и смяната на магнитните полюси

Една от най-мощните слънчеви бури удари Земята със скорост 2,5 милиона километра през юни 2016 година.

По време на слънчевата атака магнитният щит на планетата се е огънал и на няколко места земята се оказала без животоподържащата защита.

Изненадващо за всички наблюдавали и изследвали явлението се стига до заключението, че щитът на Земята може да бъде пробит по-лесно отколкото сме очаквали.

Тогава пробивът в магнитосферата е бил за около 2 часа, но учените докладват, че планетата е много по-уязвима пред слънчевата радиация, отколкото сме допускали досега.

по научни публикации на Джон Тардуно, Винсънт Хеър, Фил Ливърмор и Джон Маунд