България

Отваряне на паркове и градини под въпрос. Следва „експеримент“

Националният оперативен щаб се готви да даде препоръка за отваряне на паркове за разходки на деца. Това обаче ще се случи след „експеримент“ в София в неделя.

Тогава ще бъде отворен един от парковете, ще бъдат позволени разходките на деца и ще се следи дали ограниченията на социална дистанция се спазват, обясни ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Организацията на посещенията на парковете ще е правомощие на кметовете, обясни той. Кметството подготвя правила за паркове и градини, но чака препоръка от щаба.

Парковете може бързо да бъдат затворени отново при нарушения. Мутафчийски даде пример с Австралия, където отново е бил ограничен достъпът до плажовете заради неспазване на дистанцията.

Ние искрено се надяваме, че нашите съграждани и сънародници, защото това няма да е само в София, ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. За годините на децата не мога да отговоря, но, предполагам, не ме питате за гимназисти, че ще се разхождат с родителите си„, заяви Мутафчийски.

Нови 63 случая на коронавирус

са регистрирани през изминалото денонощие. Това е спад в сравнение с предишното денонощие, когато бяха установени над 90 нови пациенти.

За сметка на това обаче се отчитат по-малък брой излекувани. Сред тях има и пациент, който е бил интубиран в продължение на 38 дни.

Още двама души са починали – 95-годишен мъж и 73-годишна жена с множество придружаващи заболявания. С това общият брой на жертвите става 54. Заразените вече са 1234.

Най-много нови случаи са установени в Плевен – 19.

Седем от тях са шивашкото предприятие „Мизия“, което се превърна в огнище на заразата. Други пет са контактни на работещи там.

Влошава се ситуацията и във Видин, където местната болница работи с намален капацитет заради множество заразени. Там болестта се прехвърли и в старчески дом. За последното денонощие са установени 7 нови случая там.

Има и два нови случая на заразени деца – 4-годишно момче и 12-годишно момиче. Те нямат симптоми и не са настанени в болница.

Мутафчийски не отговори дали щабът

ще препоръча ново затваряне на София за предстоящите празници. От петък вечер има съобщения за километрични опашки на столичните КПП-та.

В събота Мутафчийски заяви, че ситуацията се наблюдавала от МВР. Оттам щели да докладват на правителството.