Новини

Оумуамуа стана повод за нова научна хипотеза

Оумуамуа, мистериозен обект, който премина през Слънчевата система през 2017 г., може да се счита за „правдоподобен“ кандидат за „изкуствен произход“, казват експерти.

Техните изследвания за доказване

на това окончателно опровергаха конвенционалната теория, съобщава Express.

Сензационното изявление беше направено от Амир Сирадж, който заедно с колегата си професор по физика от Харвард Ави Льоб написа статия, озаглавена „Елиминиране на азотния модел за Оумуамуа“.

Текстът на ръкописа наскоро беше приет за публикуване в списанието New Astronomy.

Оумуамуа е забелязан

от Робърт Верик на 19 октомври 2017 г. с телескоп в обсерваторията Халеакала в Хавай.

Оттогава научната общност не намалява споровете за това какво е Оумуамуа. Изследователите обръщат специално внимание на специфичната му, сплескана форма.

Професор Льоб предизвика ожесточени спорове относно спекулациите си, че това може да е извънземна сонда, задвижвана от технологията, която той смята, че е слънчево платно.

Много от колегите му са изключително скептични

и две проучвания, публикувани през март показват, че това може да е голяма част от азотен лед от екзопланета, подобна на Плутон. Парчето се е откъснало преди милиони години и е така наречения „азотен айсберг“.

Но Амир Сирадж, директор на междузвездните изследвания в Харвардския проект Галилео, систематично проучва доказателства за извънземни технологични артефакти.

Ученият вярва, че последното изследване,

на което той е съавтор с професор Льоб, опровергава този факт.

„Формирането на такъв голям азотен айсберг изисква маса от тежки елементи, надвишаваща общото количество, съдържащо се в звездите – абсолютен теоретичен максимум, което означава, че този модел не може да се говори“, каза Амир Сирадж.

Сирадж също така подчерта, че нито той, нито професор Льоб правят категорични заключения.

„Не знаем какво е Оумуамуа. Просто знаем, че не е азот, защото количеството ресурси, необходими за образуването му, е нереалистично “, заключи изследователят.

изт.