Здраве

Пандемията от COVID-19 удари Бергамо с невиждана сила

Вече стана ясно, че смъртните случаи в страната са повече, отколкото в Китай

Шокиращи СНИМКИ от болницата в Бергамо: Слагат на пациентите странни шлемове - 3

Италианските лекари от Бергамо апелират Великобритания и други страни да спрат разпространението на болестта, за да не повторят ситуацията, която сега е в Бергамо. 

Те признават, че не са преживели нищо подобно. 

„Коронавирусът не е обикновена бронхопневмония. Всички болници в Северна Италия са запълнени, здравеопазването ни вече е в критично състояние“, признават медиците. 

За да спрат допълнителното разпространение на болестта, те са се принудили да слагат на пациентите в болниците странни, пластмасови шлемове, през които болните едвам дишат.
Положението с коронавируса в Северна Италия излиза извън контрол. Вече стана ясно, че смъртните случаи в страната са повече, отколкото в Китай. 

Пациентите в болниците на Бергамо са лекувани направо в спешните центрове, защото местата за интензивни грижи са препълнени. 

Сред тежко болните вече не са само най-възрастните хора, към апаратите са свързани и пациенти на средна възраст. 

На притеснителни кадри, направени от Sky News,

се вижда как хора в болница в регион Ломбардия са с пластмасови шлемове на главата. Леглата са поставени тясно едно до друго, лекарите просто не могат да смогват.

Затова и в разрпостраненото си обръщение към Великобритания те предупреждават за необходимостта от спешни мерки, за да не се повтори кошмарът от Италия. 
Медиците говорят за критичната ситуация като за „апокалипсис“.

Британският ежедневник Мирър описва работата на един от лекарите в болница в Бергамо Роберто Консентини. Той разкрива, че никога не се е сблъсквал с нещо подобно.

„Съвсем не прилича на грип, по-скоро като хронично възпаление на белите дробове със сериозно протичане на заболяването.

Всеки ден ни докарват по 50-60 болни и повечето от тях са в толкова сериозно състояние, че се налага веднага да бъдат поставени на вентилаторно дишане“, казва той. 

Колегите му признават, че вече са на края на силите си и не са сигурни колко още ще продължат да се справят при този наплив от пациенти. 

Броят на мъртвите в Северна Италия нараства до такава степен,

че се налага намесата на военните, които извозват телата. Така много от починалите няма да имат дори достойно погребение. 

Той надхвърли 4000 и вече е 4032, по официални данни. В Бергамо са 627. Общият брой на заразените с коронавирус в Италия достигна 47 021. Най-тежко засегната е областта Ломбардия, където заразените са 22 264, а починалите – 2549.

Междувременно стана ясно, че регионалното правителство на Мадрид обяви днес плановете си да създаде полева болница с 5500 легла на терена на конгресен център, докато броят на заразените през последното денонощие нарасна с 16% и надхвърли 20 000, а починалите до момента са над 1000.

Според шефа на центъра за спешна медицинска помощ Фернандо Симон,

повечето от случаите в страната – над 7000, са в Мадрид, а втора е автономната област Каталуния с над 3000.

Временната спешна клиника ще бъде създадена на земя, принадлежаща на конгресния център „Ифема” в покрайнините на града, и ще бъде оборудвана за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

В момента в Испания тече 15-дневна карантина със силно ограничаване на движението и контактите с цел да бъде забавено разрастването на епидемията.

Властите изразиха надежда,

че пикът на инфекциите скоро ще бъде прехвърлен и темпът на разпространение на вируса ще се забави.

Властите в Париж затвориха днес обществени места в няколко града като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, предадоха световните агенции. Сред тях са паркът Марсово поле и паркът на Дома на инвалидите.

Забранено беше също преминаването и събирането по крайбрежните алеи на река Сена. Мерките влизат в сила днес и ще важат през уикенда. Целта им е доведат до по-добро спазване на наложената от властите карантина заради коронавируса. Във Франция вече бяха затворени и останалите зелени площи.

По-рано днес властите на град Ница в Югоизточна Франция, на брега на Средиземно море, обявиха, че забраняват разходките по прочутата крайбрежна алея Промнад дез Англе.

„Знаем, че единственото средство за борба (с новия коронавирус) е създаването на бариери”, заяви кметът на Ница Кристиан Естрози.

източник