Новини

„Папа ти си еретик!“ – За хилядолетното разделение между православни и католици

„Папа, ти си еретик!“,

провикна се православен монах този месец. Главата на Римокатолическата църква беше на посещение в Гърция. В навечерието на Рождество Христово това е поредното доказателство за хилядолетното разделение между православни и католици.

Глупава догматика е крайъгълният камък на проблема. Десетина са различията между Източната и Западната църква.

Схоластиците от двете страни на вярата още не могат да ги преодолеят. Те се вписват в принципа „Разделяй и владей“, на който лежи Римската империя. Още през II-III век в Христовата църква се появяват пукнатини.

Учението за Спасителя окончателно е разполовено през 1054 година с един голям скандал. Византийският император праща молба до папа Лъв IХ да дойдат в Константинопол първосвещеници, които да изгладят спорните въпроси.

Делегацията пристига на 16 юни. Влиза в съборния храм „Св. София“ и закача в олтара була, с която папата анатемосва патриарх Михаил Керуларий. В отговор той пък хвърля анатема върху папата.

Фундменталният спор за Светия дух

Според католиците той произхожда от Отца и Сина. Православните обаче сочат само Отца, като чрез Сина духът дошъл на грешната земя. А как се е появил самият Исус?

Чрез непорочното зачатие на Дева Мария, недокосната от мъжка ласка. И двете Църкви го признават, но католиците отричат „първородния грях“ на Божията майка. Православието твърди, че го е наследила от родителите си, защото се е появила по естествен път.

С колко гвоздея е разпнат Исус

Православните са убедени, че пироните са четири. Католиците настояват на три, защото ходилата били приковани заедно.

През 1968 г. близо до Голгота археолози откриха останки на разпнат мъж. Около 25-годишен, той се казвал Йехоханан и бил от знатна фамилия. В дясното му стъпало имаше гвоздей дълъг 11 сантиметра.

„Гвоздеят е доста къс, за да мине едновременно през двете ходила. Сигурно е, че краката са били приковани поотделно за кръста“, коментира Израел Хершковиц от университета в Тел Авив. Той е специалист по анатомична археология.

Православието спечели важна точка в безсмислената препирня.

Кръщението и миропомазването

За кръщението папските хора казват: „Тези, които трябва да се просветят с това тайнство, или се потапят във вода, или се поливат с вода, или се поръсват с вода. Употребява се кой да е от тези способи.“

Киприян Картагенски обаче допуска поливането и поръсването само в изключителни случаи. Например при болест. Неокесарийския събор през 315-319 г. забранява на приели вярата по този начин да стават презвитери.

Обредът миропомазване извършва само епископ, отсичат римокатолиците.

Православните свещеници също имат право да миропомазват, като мирото е осветено от епископска ръка. Католиците мажат само челото, а православните всички важни части на тялото.

Причастието и покаянието

Католиците причестяват с безквасен хляб, като се позовават на Тайната вечеря. Исус раздал на учениците си такива питки, заблуждават се невежите. Не е вярно, защото така наречените „безквасници“ влизат в ритуалното еврейско меню след вечерята.

Освен това ватиканските служители приготвят за себе си по-големи питки, а на миряните подават по-малки. Според православието – нечестиво деяние, защото мисията на Църквата е да обедини вярващите в едно тяло.

Католическото покаяние е тайно. Изповедникът не знае кой е духовникът, който също не знае кой разкрива душата си.

Православието е убедено, че мистерията не работи. Каещият се трябва да е пред лицето на свещеника, за да се черви за греховете си. И да не ги повтаря!

Защо се кръстим различно

Ранните християни са докосвали с дясната ръка челото. Знак, че са различни от езичниците. Кръстенето е късно явление с по-сложна символика. Трите пръста са Света Троица, която чертае по тялото Христовия кръст.

Православни и католици са изпълнявали ритуала от дясно на ляво. Това е сакралната посока, по която Исус минава от евреите към неевреите. Папа Инокентий III инструктира неговите хора да се кръстят канонично.

С времето е наложена промяна. Католицизмът сменя посоката от ляво на дясно. За да бъде различен от православието.

Някога българите се кръстили само в храма. От Бай Ганю насам си „кръстосват снагата“ под път и над път. За всеки случай, както отбелязва Алековият герой.

Папата като Божи наместник

Има и други разминавания между католицизма и православието. Ватикана например забранява на свещениците да сключват брак. Патриаршията разрешава семейството.

Най-фрапантен е случаят с папата. „Църквата – проповядва неговото обкръжение – се нарича една, защото е една и съща, разпространява се на Изток и Запад, в отдалечени страни, на небето и земята.

По целия свят тя изповядва една и съща вяра, употребява едни и същи тайнства и признава един невидим глава Исуса Христа на небето, а на земята видим глава – светият римски отец папата, в качеството на приемник на апостола Петра и наместник Христов“.

Православието отрича видим Божи наместник на земята. Апостол Петър е бил само „пръв между равни“.

изт.