Новини

Папата с историческа визита за първи път в историята на Ватикан

Папа Франциск, който е на историческо посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), се срещна в понеделник с представители на ръководството на страната.

Франциск става първият папа, стъпил на Арабския полуостров – люлката на исляма. Той се надява визитата да спомогне за мира чрез междурелигиозен диалог, отбелязва агенция Ройтерс и радио Полша.

В президентския дворец в столицата Абу Даби Франциск имаше личен разговор с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Заид Ал Нахаян и други представители на ръководството на ОАЕ.

Князете от Дубай

„Аз и моят брат Мохамед бин Рашид сме щастливи да приемем римския папа в Дома на толерантността „Шейх Заид бин Султан Ал Нахаян“.

Обсъдихме пътища за укрепване на двустранното сътрудничество, важното значение на диалога, търпимостта, съвместното съществуване на хората и важни инициативи за постигане на мир, стабилност и развитие на народите и обществата“, написа в страницата си в Туитър престолонаследникът шейх Мохамед.

На срещата с папата е присъствал и неговият брат, премиерът на ОАЕ и управник на емирство Дубай, Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

В почетната книга за гости в двореца папата написа, че моли Бог да дари ОАЕ „с божествената благословия на мира и братската солидарност“. В посланието си в книгата Франциск е изразил и благодарност за „топлия прием и гостоприемство“.

Визитата е грандиозна по своя характер

ОАЕ организираха на папата грандиозно посрещане, което включваше артилерийски салют и тържествено прелитане на военни самолети.

Визитата се осъществява в сянката на войната в Йемен – най-бедната страна на Арабския полуостров.

ОАЕ играе водеща роля в коалицията начело със Саудитска Арабия, която воюва на страната на международно признатото йеменско правителство, свалено от власт от подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси, отбелязва Ройтерс.

Очаква се Франциск да произнесе единственото си публично обръщение в ОАЕ утре на междурелигиозна среща, след като посети джамията в Абу Даби „Шейх Заид“ – една от най-големите в ислямския свят.

Във вторник папата ще отслужи и меса на открито за около 135 000 католици на стадион в Абу Даби – събитие без прецедент на Арабския полуостров.

Преди посещението Франциск каза, че то ще напише „нова страница в историята на отношенията между религиите“.

В ОАЕ живеят около 1 милион имигранти католици, много от които са от Филипините. Предполага се, че в останалите страни на Арабския полуостров има още 1 милион католици.

Визитата получи известен положителен отглас в съседна Саудитска Арабия, люлката на исляма и място, където църквите са забранени. Основният англоезичен вестник в кралството „Араб нюз“ помести снимка на папата и престолонаследника на Абу Даби с коментар:

„Моментът, когато на Арабския полуостров се пишеше история“.

Изданието публикува и статия, в която мюсюлмански и католически представители са цитирани да казват, че е възможно папата да посети в бъдеще Саудитска Арабия.

Шейх Хамдан бин Мохамед Ал Мактум, коронянският принц на Дубай, прави впечатление в социалните медии от години.

С над 6,3 милиона последователи в Instagram, които вдъхновяват многобройни фен страници от посветени последователи, Шейх Хамдан се смята за един от най-подходящите князе на новото виждане за развитие на арабския свят.

по радио Полша и Ройтерс