Паралелните вселени могат да решат една от най-големите загадки на физиката

Черните дупки отдавна са източник на противоречия с настоящото ни разбиране за физиката, но многомировата интерпретация предлага убедително обяснение.

Черните дупки са източник на голямо безпокойство с оглед нашето разбиране на физиката.

Те или могат да унищожат информация, което противоречи на това, което знаем за квантовата механика, или сякаш пренебрегват теорията за относителността на Айнщайн.

Мнозина смятат, че обяснението може да се крие в многомировата интерпретация. Тя предполага, че всеки един от множеството възможни резултати от едно квантово събитие се отцепва в свой отделен свят.

Екип от изследователи в Калифорнийския технологичен институт, ръководен от Шон Карол, предложи теорията за паралелните светове да обясни свързаните с черните дупки несъответствия.

Според тях общата теория на относителността се поддържа в рамките на всеки един възможен свят. Докато информацията се запазва в цялата глобална функция на вълната, ако не и между отделните разклонения.

Айдан Чатвин Дейвис, член на екипа на Карол, каза, че други учени вече са предложили прилагането на теорията за съществуването на много светове. Теорията е известна още като „Еверетова многовселенска интерпретация, към проблема с информацията и черната дупка.“

„Предишните опити смятаха, че изявленията на общата теория на относителността и квантовата механика са приложими към един и същи свят“, каза Ясунори Номора, професор по физика в Калифорнийския университет, Бъркли.

„Моят подход разделя двете − квантовата механика позволява квантовото състояние да бъде „суперпозиция“ на много класически светове.

„Изявленията на квантовата механика са приложими към цялото това множество от светове, докато тези на общата теория на относителността са приложими само към всеки от тези светове“, споделя проф. Номора.

Тази линия на мислене е важна, защото може потенциално да обясни повече за природата на гравитацията и пространство-времето.

Или казано по друг начин, изследователският екип приема съществуването на паралелни светове.

Посредством многомировата интерпретация учените и астрономите намират нови отговори на поставяните във връзка с черните дупки въпросите.

С по-нататъшно проучване това изследване би могло да предложи допълнителна информация за самата тъкан на нашата вселена, която да запълни някои от досегашните пропуски в нашите знания.

НП

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.