Новини

Патентоваха способ за цифрова реинкарнация. Дигиталната личност

Очевидно в близко бъдеще

поредният сюжет на „Черното огледало“ ще стане реалност. Microsoft е подала патент за система, която може да превърне личността на всеки в интелигентен чат бот.

От документацията, която е достъпна в ресурса на Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO) е трудно да се прецени на какъв етап е разработката.

Но описаната функционалност на системата предизвиква ясни асоциации с произведения на изкуството в жанра киберпънк. Всъщност Microsoft ще създаде

Цифрови копия на живи

или починали лица под формата на интелигентен цифров събеседник.

Психологическият профил на чатбота ще се формира въз основа на цял набор от различни данни. Сред тях са изображения, глас, публикации в социалните медии, имейли и съобщения в съобщенията.

По същество всяка форма на информация, която описва или е създадена от правилния човек.

Въз основа на тези данни се създава специален индекс,

който ще определи характерните черти на „личността“ на бота. Съдейки по използването на термина „обучение“, алгоритъмът ще включва невронни мрежи, но това не е посочено пряко в приложението.

Но той описва подробно схемите за прилагане на такава услуга. За да изтеглите информация за човек, който трябва да се „прероди“, могат да се използват както мобилни устройства (таблет или смартфон), така и всякакви компютри.

Системата ще бъде клиент-сървър: планира се да се използва отдалечен уеб портал за създаване на индекс, обучение на бота и съхраняване на всички данни.

В допълнение към текстовия чат бот,

който имитира личните характеристики на конкретно лице, продуктът на тази услуга може да бъде двуизмерен или триизмерен графичен модел на човек, както и персонализиран синтезатор на глас.

Тоест, „прераждането“ не само ще пише като истински човек. Тя ще може да изглежда и да говори като точния човек.

Приложението не уточнява дали тази разработка е предназначена да симулира живи хора или ще бъде използвана за цифрово възкресяване на тези, които вече са починали.

Дигитализацията на личността

е популярен сюжет от научно-фантастични филми и книги. Сред най-известните творби може да се припомни първият епизод от втория сезон на поредицата „Черното огледало“.

Сюжетът на този епизод на дистопична антология разказва за жена, която е загубила любимия си мъж. Тя не може да се справи с мъката и става клиент на услуга, която пресъздава цифрово копие на починал човек.

Изкуственият интелект имитира починалия й партньор, като чете всички бележки, които е направил в социалните мрежи.

Подобни идеи вече са изпробвани

няколко пъти, с различен успех. Сюжетът на „Черното огледало“ всъщност е цитиран от Евгения Куйда, след като нейният близък приятел и колега Роман Мазуренко загина в автомобилна катастрофа.

ИТ журналист и предприемач, Евгения насърчи екип програмисти да създадат чат бот, който имитира Роман.

Алгоритъмът е обучен върху извадка от данни, съставена от публикации, съобщения и текстове, написани от Мазуренко. Подобно „възкресение“ на починал приятел не донесе облекчение на никой от роднините на починалия.

Работата обаче не е била напразна, тя е в основата на приложението Replika. Издаден е през 2018 г. и е виртуален събеседник, който е в състояние да поддържа разговор и да помага за справяне с трудни периоди в живота.