Новини

Пет милиарда могат да останат без вода

Анализаторите смятат, че човечеството спешно трябва да обърне специално внимание на управлението на водните ресурси.

Световната метеорологична организация (СМО) на ООН прогнозира най-тежката водна криза в света. Според експерти до 2050 г. 5 милиарда души ще изпитат недостиг на питейна вода.

Това се съобщава в доклад, публикуван на уебсайта на СМО

Човечеството е застрашено

не само от суша, но и от увеличаване на валежите в други региони на Земята.

Например миналогодишните наводнения в Япония, Индонезия, Китай, Непал, Индия доведоха до смъртта на няколкостотин души. А през 2021 г. природните бедствия отнеха стотици животи в Европа.

Според метеоролозите през целия период на наводненията са довели до смъртта на около 300 хиляди души, а 700 хиляди души са загинали от суша и последващ глад.

Експертите все още са уверени,

че ако се отделят повече ресурси за управление на водните ресурси, тогава броят на жертвите в бъдеще може да бъде намален.

По-развитите страни трябва да подкрепят развиващите се страни при създаването на система за предупреждение за предстоящи бедствия.

Според учените в момента 107 държави

вече изпитват проблеми с водната сигурност и най-вероятно те няма да могат да ги решат през следващото десетилетие.

Шефът на СМО Петери Таалас обърна внимание на лошото състояние на нещата с водната сигурност в Централна Азия, Африка и островните държави.

По-рано изследователи от НАСА съобщиха, че този век може да увеличи приливите и отливите, причинени от нарастващото влияние на Луната.

Например през 2020 г. САЩ преживяха близо 600 приливни наводнения и този брой може да се увеличи три пъти през следващото десетилетие.

НП/Esoreiter