Новини

Пирамида по-стара от тези в Египет с хиляди години

Масивна пирамидална структура

бе открита на индонезийския остров Ява. Изследователите са сигурни, че тя била изградена от хора след като намерили следи от скрити подземни храмове под растителността и почвата.

Смята се, че конструкцията предхожда най-стария мегалитен комплекс, Гьобекли тепе, в Турция с поне хилядолетие.

Въпреки, че местните от дълго време знаят за пирамидата, дали името й Гунунг Паданг, тя едва сега получава вниманието на археолозите, като вероятен древен храм.

Пирамидата се намира на връх Паданг в западната част на остров Ява. Покрита е от гъста растителна покривка, натрупана в хилядолетията след нейното построяване.

Освен това от метереологичните уславия са се формирали и слоеве от камъни и почва, заради които пирамидата изглежда като природно образувание.

Доказателства за една изгубена антична цивилизация?

Дани Натавиджажа е доктор и главен геолог в Изследователския център за геотехнологии в индонезийския институт по науките.

Според него това откритие е доказателство за изгубена цивилизация, по-стара от всички познати до сега. И тази хипотеза не е лишена от смисъл.

В наскорошно интервю, Натавиджажа разкри резултатите от проучване, използващо модерна апаратура, за да изчисли възрастта на пирамидата.

Той споделя: “ Под повърхността, на около 3 метра дълбочина, имаше втори пласт от подобни каменни колони, които смятаме, чиято възраст смятаме, че е между 7,500 и 8,300 години.

Намерихме и трети пласт на 15 метра дълбочина, на повече от 9,000 години. Според изследователите той може и да е на цели 28,000 години.“

Необходимо е да се извършат

още проучвания на конструкцията, но преди това индонезийското правителство трябва да даде съгласието си.

Днес върха на пирамидата е място за молитви, както сигурно е било и преди хиляди години.

Сега, след като археолозите приеха, че това вероятно е структура, направена от човешка ръка, може би сме на ръба на промяна на парадигмата в представите ни за човешката история.

gaia.com