Съзнание

Писма на Брус Лий разкриват процеса му на духовно пробуждане

Хората практикуват бойни изкуства по различни причини. Без значение дали целта ви е да можете да защитавате себе си или да се научите на дисциплина, колкото повече прогресирате, толкова повече контрол ще имате над тялото и ума си. Това е видно при легендарния Брус Лий.

Той удивлявал хората не само със силата си и владеенето на бойни изкуства, но и с духовната си философия запалила искрата в сърцата на мнозина.

Неговата всеотдайност към изкуството, което практикува, както и неговия стремеж да опознае самия себе си го повеждат по пътя на духовното му пробуждане.

Той писал писма към себе си, които ни показват през какво е преминал.

Кой съм аз? – философията на Брус Лий

Всеки от нас има различен отговор на този въпрос. Отговорът ни зависи от етапа на нашето лично израстване, в който се намираме.

„В този момент се чудя за кого пиша тази организирана бъркотия. Пиша това, което иска да бъде написано. Осъзнах, че рано или късно е нужно да бъдем искрени със себе си и да поемем отговорност за това, което сме, за можем да напишем нещо към себе.

Това, до което се стига, е моето искрено и открито откровение за човека, наречен Брус Лий. Кой е Брус Лий? Накъде отива той? Какво се надява да открие той? За да направи това, човек трябва да стъпи на двата си крака и да открие източника на невежеството. Мързеливите и безнадеждните могат да го забравят и да правят това, което най-много им харесва.“

Самоактуализация и актуализация на имиджа ни

Брус Лий ни показва голямата разлика между самоактуализация и актуализация на имиджа ни, на представата ни за самите нас.

Самоактуализация е това да бъдем самите себе си. Актуализацията на представата е образът, който искаме да създадем, на базата на това, как искаме да ни виждат другите хора.

„Моята отговорност към самия мен ми забранява да участвам в стандартната манипулационна игра на избиране на роля. Аз искам да съм искрен, това е най-малкото, което едно човешко същество може да направи.

Винаги съм бил експерт по бойни изкуства по мой избор, актьор по професия, но най-вече се самоактуализирам, за да мога някой да ден да стана майстор на живота. Да, има разлика между самоактуализация и актуализацията на имиджа ни.“

Животът като процес

Една част от дневника си Брус Лий озаглавява „Моят процес“. В нея той описва живота като процес, през който всеки един от нас преминава.

И по време на този процес ние растем, докато не осъзнаем кои всъщност сме и не добием куража да бъде такива, каквито сме.

„Приех, че животът е един процес и съм доволен, защото в моя процес аз постоянно откривам, раста, намирам причина за невежество, в бойните изкуства и особено в живота. На кратко, да бъда истински.

Истината е, че животът е един постоянен процес, който постоянно се подновява. Той е направен да бъде живян, но не и да се живее за него. Той не може да бъде затворен в някакъв модел, в игра на строг контрол и манипулации.

За да бъде това, което наричам „качествено човешко същество“, човек трябва да абсолютно искрен със себе си и да има куража да бъде това, което е.“

„Да бъдеш“ срещу това „Да имаш“

Изглежда Брус Лий е стигнал до заключение, което може би го прави един от най-великите философи на нашето време.

“ Където някои хора има същност, други имат празнота, защото са прекалено заети да хабят жизнената си творческа енергия да се защитават, твърдейки че са такива или такива.

Те са посветели живота си на това да актуализират някаква концепция за това какви би трябвало да бъдат, вместо да актуализират своята потенциалност като човешко същество. „Да бъдат“ срещу това „да имат“. Ние нямаме съзнание, ние сме съзнание. Ние сме това, което сме.“

lifecoachcode