Хипотези

Питали ли сте се защо ви се струва, че времето се ускорява?

С всяка следваща година ни се струва, че времето тече все по-бързо и по-бързо.

Един ден звъним на приятелите си да им честитим настъпването на новата година и преди да осъзнаем боядисваме яйца за Великден.

Но това не е просто още един недостатък на остаряването. Според психолозите постоянната ни употреба на технологии прави мозъците ни по ефикасни в обработването на информация и това ни заблуждава, че всъщност времето минава по-бързо от отколкото трябва.

Аоифе Маклолин от James Cook University твърди:

„Забелязала съм, че взаимодействието ни с технологиите и техноцентрични общества е ускорило някакъв вид пейсмейкър вътре в нас. Въпреки че това ни помага да работим по-бързо, то също ни кара да се чувстваме по-притиснати от времето.“

Въпреки че почти постоянната ни употреба на технологиите е съвременен феномен, скоростта, с която времето минава, е нещо, за което хората се тревожат от векове.

Още през френската революция има сведения за индивиди, оплакващи се от темпото на модерния начин на живот.

Ефектът на технологиите

Но Маклолин е открила доказателства, че възприятието ни за времето се ускоряват все повече и повече, заради смартфоните.

В нейното проучване тя изследва различни групи хора, като едни от тях са свързани към мрежата през по-голямата част от деня, а други рядко използват технологии.

След това Маклолин сравнила как те възприемат потока на времето. Тя открила, че тези, които винаги са онлайн усещат, че е минало повече време.

Докато седели в стая те си мислели, че е минал един час, докато реално били изминали 50 минути.

Тази разлика във възприятията карала някои от тях да изпитват повече стрес, защото било по-вероятно те да чувстват, че времето им се изплъзва по-бързо, отколкото на тези извън мрежата.

И те не били единствените. Маклолин открила, че дори хората, които четели реклама за последния продукт на Apple възприемали, че времето върви по-бързо от тези, които четели част от роман.

Според нея: „Сякаш има нещо в самите технологии, което ускорява този наш биологичен пейсмейкър при измерването на времето.“

Откритието подкрепя други изследвания, които ни съветват да отделяме време от всекидневието си, в което не се взираме в екрани и да намалим консумацията си на интернет и социални мрежи.

„Има научна причина да спрем, за да помиришем розите“, казва Маклолин. Но не бързайте да изхвърляте телефоните си.

Ефекти от феномена

Все още се правят изследвания за дългосрочните ефекти от този феномен. Дали ще има повече позитиви или негативи?

Други изследвания показват, че употребата на технологии могат да ни помогнат да обработваме информацията по-бързо и по-ефикасно.

Това би ни помогнало да извършваме и други задачи по-бързо, като по този начин да спестим време в дългосрочен план.

Но според Маклолин в бъдеще това може да доведе до „повишаването на стреса, което е свързано със сърдечни проблеми, депресия и други заболявания.“

Добрата новина е, че времето не се ускорява, само мозъците ни. Лошата новина е, че сме твърде заети, използвайки технологиите, за да оценим допълнителното време, което имаме. Каква ирония.

sciencealert