Новини

Планетата е подложена на невиждана досега трансформация

Екип от учени е използвал сателитни снимки, за да се проучи как водата на повърхността на Земята се е

Променила в последните 30 години

Така учените откриват, че 115 000 кв. км. земя вече се е превърнала във вода, а 173 000 кв. км. от водата е станала суша. Това откритие направо смайващо, твърдят от екипа.

Най-голямо увеличение на вода е в Тибетското плато. Докато Аралско море е най-голямото място, където водата се е превърнала в суша.

Екипът от изследователи споделя още, че много крайбрежни райони в света също са се променили значително.

Те са анализирали изображения, направени от спътници на НАСА, които са наблюдавали в продължение на десетилетия. Благодарение на тях учените са имали възможността да проследят промените в земната повърхност до резолюция от 30 метра.

Ново тераформиране ли предстои?

Учените открили, че обширни територии, които някога са били земя вече са потопени под вода.

А най-голяма промяна е настъпила в Тибетското плато, където ледниците се топят и създават огромни нови езера. Този вледеняващ ума факт бe отричан, но сега е невъзможно.

Новообразуваните езера в Тибетското плато са маркирани в синьо, снимка: Deltares
Новообразуваните езера в Тибетското плато са маркирани в синьо, снимка: Deltares

Д-р Федор Баарт казва:

Насочихме погледите си към области, които не са били картографирани преди. Например в Северна Корея беше установено, че се създават язовири на север от границата от Южна Корея.“

От друга страна, изследователите установили, че дори и по-големи области на вода вече са станали земя.

Най-голямата трансформация се наблюдава в Аралско море в Централна Азия. Онова, което някога е било едно от най-големите езера в света, вече е почти напълно пресъхнало.

Аралско море, снимка Wikipedia
Аралско море, снимка Wikipedia

Според изследователите язовирът Мийд близо до Лас Вегас, който е най-големият доставчик на вода в Съединените щати, също губи вода и 222 кв км от него сега са се превърнали в земя.

Крайбрежните зони

също са били анализирани и за изненада на учените, се оказало, че бреговите линии са се увеличили с повече земя – 33 700 кв км.

Очаквахме, че крайбрежията ще започнат да се прибират поради покачването на морското равнище, но най-изненадващо е, че те растат по целия свят. Китай също реконструира цялото си крайбрежие от Жълто море чак до Хонг Конг“, казва още доктор Баарт.

Областите в зелено показват къде водата се е превърна в земя и тези в синьо показват къде земята е станала вода
Областите в зелено показват къде водата се е превърна в земя и тези в синьо показват къде земята е станала вода

Някои области, като Амазония, са с почти равни количества от конверсия на земя във водата и обратно, и то заради естествените движения на речната система.

Този анализ е направен,

за да се разбере степента на трансформацията, която най-вероятно ще промени картата на планетата.

Следващата стъпка е да се разбере каква е причината това да се случва с такива бързи темпове и какво е въздействието върху природата.

bbc.com