Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ПОДСИЛВАТ ЛИ МОЗЪКА ФИЗИЧЕСКИТЕ ТРЕНИРОВКИ?

Сигурно сте чували хора да казват нещо от реда на „мозъкът е като мускул“. Това означава ли, че единствения начин да го тренираме е чрез математически задачи, четене на книги и учене?

Дали докато тренирате бицепсите и краката си ставате по умни? Изглежда, че отговора е „да“. Сивото ви вещество има полза от това.

Как да станем по-умни?

Физическите упражнения въздействат на мозъка по различни начини. Те повишава сърдечния пулс, което засилва прилива на кръв и кислород към мозъка.

Те спомагат производството на хормони, които създават отлична среда за растежа на мозъчни клетки.

Упражненията са благоприятни за невропластиката, като стимулират формирането на нови връзки между клетките във важни области на сивото ни вещество.

В изследвания, осъществени в Калифорнийския университет, се демонстрира, че физическата активност създава нови невронни връзки.

Терапия чрез бягане

Скорошни изследвания показват реакцията на мозъка при бягане. Намерено било, че е възможно да се постигне същия резултат от консумацията на марихуана.

За това този ефект бива наречен „Runner’s high“. При продължително бягане, лимбичната и префронталната област на мозъка произвеждали повече ендорфин.

Това са областите на мозъка, свързани с емоции като любовта. Това води и до понижаване на хормоните на стрес.

В научно проучване, осъществено в Стокхолм, открили, че този ефект на антидепресант е свързан и развитието на повече клетки в хипокампуса.

Това е зоната в мозъка, отговорна за ученето и паметта.

Така, че ако си мислите, че вече сте умни и не са ви нужни упражнения – винаги можете да станете по-умни!

scientificamerican.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.