Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Археолози откриха нови мумии в Египет. На кого са принадлежали?

Група египетски археолози откри 10 нови каменни гробници по време на разкопки в близост до град Асуан. Това съобщава местният вестник „Ахрам онлайн“.

Според експертите, артефактите датират още от Късния период на древноегипетската цивилизация (664-332 г. пр. н. е). Както заяви служител от Министерството на антиките в Египет, новооткритите гробници вероятно са продължение на Асуанския некропол, намиращ се на западния бряг на Нил. Преди там са били намерени редица гробници от периода на Ранното, Средното и Новото царство.

Министерството също така отбеляза, че в погребалните камери на гробниците са били открити каменни саркофага с мумии в тях и погребални колекции, принадлежащи на починалите.

Разкопките ще продължат и през следващия сезон, който ще започне през септември, като междувременно се планира и започването на реставрацията и научното описание на днешните археологически находки.

НП/ Кросс

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.