Новини

Поредните масови протести на „жълтите жилетки“ във Франция

„Жълтите жилетки“ за 14-ти път излязоха на улицата. По информация на Министерството на вътрешните работи протестиращите са били 41,5 хиляди, но самите „жилетки“ говорят за 100 хиляди.

В Париж не мина без местни сблъсъци с полицията, по време на които срещу демонстрантите беше използван сълзотворен газ.

В Льо Ман „жилетките“ разбиха офиса на член на управляващата партия, а в Руан няколко протестиращи получиха травми.

Внедрените хулигани от полицията

RTF разговаря с един от представителите на тази тенденция, Бенжамен Коши, който обясни: „Ясно разбрахме, че да останем в големите градове означава да улесним пристигането на тези хулигани, които искат да освободят отровата си, тези анти-републиканци“.

Той подчерта, че възнамеряват да напуснат големите градове, в които в бъдеще да се провеждат оторизирани и организирани действия.

Защо продължават да протестират?

„Ще има протести срещу пътните такси, проверките по пътищата, ще има блокиране на големи икономически центрове извън големите градове и по тяхната периферия.

В големите градове ще осигурим максимална свобода. В центровете на градовете вече ще има предимно разрешени, организирани демонстрации.

На тях ще идват и майки с колички и е трудно да си представим, че Кастанер ще използва травмиращи средства срещу майки с 4-годишни деца.

Амазон уволняват жълтите жилетки

„Жилетките“ блокираха и един от логистичните центрове на Amazon. Причината е уволнението на трима служители, изказали се в подкрепа на протестиращите.

По-рано, на 3 февруари, Le Parisien съобщи, че трима 20-годишни мъже са уволнени, понеже са си позволили коментари, които са „в пълен контраст с ценностите на компанията“.

Според представителя на синдиката, който възнамерява да се бори за връщане на уволнените работници на работа, с тяхното уволнение Amazon се опитва да предупреди останалата част от персонала срещу подкрепата на „жълтите жилетки“.

„В Amazon повечето служители симпатизират на „жълтите жилетки”, коментира той. „Ръководството е решило показно да ги уволни и да обезкуражи другите да участват в бъдещите протести.“

Размяна на удари

В регионите не мина без използване на сила и от страна на протестиращите, и срещу тях. По данни на FranceBleu, в град Льо Ман, в северната част на Франция, „жълтите жилетки“ разбили офиса на депутата от управляващата партия Дамиен Пишеро.

Те счупили прозорците, влезли в помещенията и потрошили интериора. В същия град демонстранти потрошили с камъни прозорците на редакцията на един от местните вестници и запалили автомобил.

В град Руан шофьор пострада от нападението на колата му от четирима демонстранти. Мъжът се паникьосал, когато в колата му попаднали няколко камъка.

Според друга информация, демонстрантите се качили на покрива на колата, а в нея, освен шофьора, имало жена и дете.

След инцидента той избягал от местопрестъплението, страхувайки се от саморазправа, но по-късно сам отишъл в полицията.

„Жилетките“ излязоха и в неделя, 17 февруари, тъй като тогава се навършиха три месеца от началото на първите акции.

Предишната протестна демонстрация се състоя на 9 февруари. Според полицията в нея са участвали около 51 хиляди души, а според демонстрантите – 118 хиляди. Пострадаха няколко души.

Сила, сила и пак сила

Един от тях, претърпял травма на главата, казал на RTF, че възнамеряват да проведат мирна акция.

„Благодаря“ на нашата полиция и министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Неговата полиция не се занимава не с поддържане на закона и реда, а само използват сила.

Дори когато се опитваме да избегнем размириците, ни бият, ” заяви той.

Китката на ръката на друг протестиращ, Себастиан Майе, била откъсната от полицейска граната, която той се опитал да отнеме и изхвърли. Получил е и нараняване на очите, а лекарите не успели да спасят ръката му.

„Започна разследване на инцидента“, заяви френският вътрешен министър Кристоф Кастанер по този повод.

Един от известните протестиращи, Жером Родригес, също е получил травма на очите поради действията на полицията.

Той коментира изискванията към френските власти, които предвиждат възможността полицията да предприема действия срещу „жилетките“.

Според него системата на френските институции е остаряла и трябва да има забрана за използване, от силите на закона и реда, на травматични оръжия за самозащита, защото това е отричане на същата тази демокрация, при която Макрон се оказа на власт.

RTF