Повече от половината българи не си купуват книги. Кои четат най-много?

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година, ако се съди по данните, които „Галъп интернешънъл“ публикува по повод 24 май. 32% твърдят, че те или семействата им са купили поне една книга в последните 12 месеца, съобщава Бгнес.

Известно е, че в такива отговори хората често не са особено искрени. 13% заявяват, че са вземали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87% твърдят, че не са. Данните са от националнопредставително изследване на „Галъп интернешънъл“. То е проведено сред 819 пълнолетни българи, между 4 и 11 май, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Данните показват, че в сравнение с 2010 година, процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последната една година, се увеличава. Засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература вероятно също допринася за това увеличение.

Затрудненият достъп до книги е другата ключова причина за отчетените резултати. Тъй като възрастните, които по традиция не ползват компютри и предпочитат хартиени издания, вероятно изпитват затруднения с набавянето на книги. Според данните, делът на четящите закономерно е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове.

Жените, които са закупували книги или са взимали от библиотека, са два пъти повече от мъжете. Почти половината от хората на възраст между 18 – 35 г. са си купували книги през последната година. А една четвърт от най-младите са взимали книга от библиотека.

НП/ Бгнес

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.