Новини

Поздемните градове на Третия райх, които пазят строго своите тайни

Когато става въпрос за мистериозни подземни градове,

като правило изплуват имената на екзотични места, понякога разположени в далечните краища на планетата, но малко хора обръщат внимание на тези, разположени в центъра на Европа.

Ако напуснете Магдебург по магистрала A14, можете да стигнете до малкото селце Ванслебен ам Зее в Саксония-Анхалт за по-малко от час и половина. 

За първи път в историята се споменава като квартал на Вацлеб и Фризенфелд. Селцето е плащало наема за манастира Херсфелд, построен между 881 и 899 година.

Източно от Ванслебен

са били сега засипаните мини Георги (1898) и Ноймансфелд (1910). От 1944 г. e имало сателитен лагер на концентрационния лагер Бухенвалд, а концентрационният лагер Ванслебен, работи под кодово име: Мансфелд. 

2024 затворници построяват подземни галерии, където се произвеждат военни продукти на Третия райх. Там са изградени и включително шест подземни фабрики за самолети.

Те произвеждат:

Двигатели за самолети Junkers, помпи за самолети Messerschmitt, части за крилати ракети V-1 и V-2, детонатори за снаряди.

На 12 април 1945 г. нацистите застрелват първите затворници, които не могат да ходят.

Само два дни преди освобождението, подразделение на 104-та пехотна дивизия на САЩ Timberwolf под командването на генерал-майор Тери Алън буквално помита нацистите.

11 седмици след американците тук пристигат победоносните руски войски.

Оказа се, че от октомври 1943 г.

произведения на изкуството се съхраняват в подземни помещения, включително 500 кутии от библиотеката и архивните фондове на Германската академия на натуралистите Леополд.

Този най-голям център, станал Национална академия на науките на Германия, получава името си „Леополд“ през 1687 г. в чест на своя основател, императорът на Свещената Римска империя на германската нация Леополд I.

Сред повече от 260 хиляди редки книги по медицина, биология и природни науки, които са преместени в Москва.

След това частично са върнати в ГДР. Между тях ранната монография на астронома Йоханес Кеплер, текстовете на известния Парацелз, уникалният анатомичен атлас на Андреас Везалий, от 1543 година.

В допълнение към историческите

и културни ценности в мините са открити технически новости, представляващи интерес за военните инженери.

Например, немски реактивни изтребители Me 163 и Me 262 са тествани на следвоенни съветски летища

„Случи се така, че за мен, съветски пилот-изпитател с много приличен опит – спомня си Петър Стефановски, – съдбата е подготвила първия полет в живота ми с реактивен самолет, не на свой, вътрешен, а на чужд, бивш враг.”

И така технологии на Райха се използват в ракетостроенето, авиацията и медицината години преди да бъдат открити от американски или руски учени.

изт.