Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ПОЗНАВАМЕ ЛИ НАИСТИНА ФИЛОСОФИЯТА НА ФЪН ШУЙ?

Фън Шуй е древно изкуство и наука, формирало се преди повече от 3000 години в Китай. В буквален превод фън означава „вятър“, а шуй означава „вода“.

В китайската култура вятърът и водата са свързани с доброто здраве. Добрият Фън Шуй означава щастие, а лошият Фън Шуй – нещастие.

Някои елементи на Фън Шуй  съществуват от преди 6000 години. Той е съставен от различни видове учения, като физика, философия, астрономия и астрология.

Главната идея на Фън Шуй е, че земята е жива и притежава енергията Чи. Други концепции, съдържащи се в учението са теорията на пет елемента и противоположностите, които не могат да съществуват поотделно – Ин и Ян.

Фън Шуй е приет и като изкуството на разположение. Знанието как да разположим себе си и вещите около нас,  може да има ефект върху живота ни по различни начини.

Това е комплексна философия, която ни учи как да постигнем баланс и хармония с енергиите във всяко едно пространство.

Въпреки, че според научния свят Фън Шуй е псевдонаука, той има неоспоримо влияние върху дизайна и архитектурата в източните, както и западните култури.

Два основни принципа

Принципът на Ин и Ян. Това е балансът между женствеността (Ин) и мъжествеността (Ян). Той е нужен, за да поддържаме потока на Чи и да имаме щастлив живот.

Според тази философия балансът, равновесието между противоположностите е състоянието на покой. Разногласие има, когато едната енергия надделее над другата.

Принципът на петте елемента. Според Фън Шуй всички неща до някаква степен са изградени от пет елемента. Това са дърво, огън, земя, метал и вода.

Всеки от тях представлява определен цвят, който може да ни помогне да постигнем хармония в което и да е пространство.

Петте елемента могат да си взаимодействат по различни начини, някои от които конструктивни, а други деконструктивни.

Енергийна карта на Фън Шуй

Енергийната карта на Фън Шуй или „Ба Гуа“, е осмоъгълна решетка, съдържаща символите на И Чинг, древен оракул, на който е базиран Фън Шуй.

Опознаването на Ба Гуа на вашия дом и стаите в него ще ви помогне да разберете връзката между между различните помещения и конкретни аспекти от живота ви.

Ба Гуа е диаграма, с която можете да разберете как различните части на дома ви имат ефект върху отделните аспекти от живота ви, като любовта, здравето и благосъстоянието.

Компас на Фън Шуй

Компасът на Фън Шуй е специален вариант на обикновен магнитен компас. Всъщност, магнитният компас първоначално е бил изобретен като средство за позиционирането на сгради и предметите в тях.

Това се правело в съответствие с кардиналните насоки за конкретните цели на Фън Шуй. Преди компаса посоката се определяла от астрономически инструменти, като астролабия.

Лечение чрез Фън Шуй

Фън Шуй може да подобри живота ви по различни начини. От ползването на аквариум, който да привлече просперитет, до кристали, фонтани, часовници и други вещи.

Цветовете също са от голямо значение. Те могат да въздействат на потока на енергия в дома ви.

Фън Шуй е много старо и дълбоко учение. Колкото повече знаем за него, толкова повече има за разкриване.

В днешния забързан свят то може да ни помогне да се доближим към постигането на синхрон с природата.

thespruce.com

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.