Пратеници на ЮНЕСКО наблюдаваха леденото хоро в Калофер

Десетки мъже, а тази година за пръв път и деца, се хванаха на традиционното Богоявленско ледено хоро във водите на Тунджа в Калофер.

В подбалканския град пристигнаха и етнолози – пратеници на ЮНЕСКО. Те специално наблюдават леденото хоро, което кандидатства да бъде вписано в световното нематериално културно наследство.

Уникалното ледено хоро по традиция се играе на Богоявление, предаде БНР.

Тази година за първи път във водата имаше и детско хоро.

Ритуалът започна още в 7 часа. Участниците в хорото преминаха през града с тъпани и гайди и навлязоха в ледените води на реката.

След това бе хвърлен и богоявленският кръст. Както повелява традицията, след изваждането му от водата кръстът бе предаден в ръцете на най-малкия участник на хорото. Тази година това е 11-годишният Драгомир.

Хиляди гости на Калофер наблюдаваха зрелищния ритуал.

Леденото мъжко хоро в Калофер е традиция, която се спазва от поколения. Всяка година на 6 януари, независимо колко е студено, мъжете влизат във водите, пеят песента „Залюбила е Василка“ и играят, а попът хвърля кръста в реката.

Вярва се, че ако китката здравец в ръцете му замръзне, годината ще е плодородна и щастлива.

Възрастните калоферци разказват, че като излезеш от водата, се чувстваш нов човек. И никой не се разболява.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.