Новини

Предстоят нови мащабни хакерски атаки

Американското правителство издаде предупреждение за кибератаки. Предполага се, че са поръчани от правителството на Северна Корея, взело на прицел космическия, телекомуникационния и финансовия сектор от 2016 г. насам, предаде Ройтерс.

В предупреждението на ФБР и министерството на вътрешната сигурност се посочва, че севернокорейски хакери използват зловреден софтуер, известен като FALLCHILL, за да получат достъп до компютърни системи и да изложат на риск мрежови системи.

В предупреждението на американското министерство на вътрешната сигурност се казва, че атаките са извършвани от група, нарекла се Скритата кобра, известна и като Лазарус. Американските власти вече обвиниха тази група за серия от компютърни атаки през 2009 г. Те твърдят, че групата е свързана с Пхенян.

Същевременно британските власти обвиниха руски хакери в извършването миналата година на серия от кибератаки срещу британски медии, телекомуникационни системи и срещу енергийния сектор на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Обвиненията бяха направени от Киаран Мартин, ръководителя на Центъра за национална киберсигурност на Великобритания. Тези твърдения бяха отправени, след като в понеделник британският премиер Тереза Мей назова Русия като основна страна, опитваща се да подкопае правилата на международната система. Тя я обвини в намеса в избори и в хакерски атаки срещу правителствени учреждения и ведомства на други страни. Русия категорично отрича каквато и да е намеса в избори в други страни.

Междувременно съд в Киев разпространи изявление, в което обвини хакери за кражбата на близо 1 млн. долара от украинската Банка Кредит Днепр, принадлежаща на украинския милиардер Виктор Пинчук.

Кражбата е била извършена миналата година през април. Откраднатата сума е 950 831, 85 долара. Отговорна е групировка, в състава на която влизат граждани на Русия и на Украйна. Хакерите са откраднали сумата чрез банкомати на територията на Китай. Съдействали са им и граждани на Русия, Украйна, Армения и Азербайджан.

НП/ БТА