Новини

През коя година мозъкът се слива с компютъра и ставаме супер хора?

Експерти на Гугъл твърдят, че през 2029 г. , когато мозъците започнат да се сливат с машини, хората ще станат, по-силни и по-умни.

Според учен от компанията в следващите 12 години технологичната сингулярност ще ни превърне в супер хора.

Това може да звучи като научна фантастика,

но от 1990 г. насам Рей Курцвейл, директор „Инженеринг“ на Гугъл, е направил 147 прогнози с 86% точност.

Курцвейл твърди, че когато живеем в кибернетично общество, ще имаме компютри в мозъците си и машините ще бъдат по-умни от човешките същества.

Той казва, че това вече се случва с технологиите ‒ особено с пристрастеността ни към телефоните.

Според него следващата стъпка е

тази технология да се свърже с мозъците ни. А бъдещите киборг поколения ще бъдат по-секси, по-умни и по-силни.

„До 2029 година компютрите ще имат човешкото ниво на интелигентност. Това води към компютри с човешка интелигентност, които, поставени в мозъка ни, свързани с облака, ще увеличат неимоверно онова, което сме. Днес това вече не е само сценарий за бъдещето. Вече частично съществува и ще се ускорява“, казва Курцвейл в интервю със SXSW.

Курцвейл твърди, че машините вече ни правят по-умни и тяхното свързване към нашия неокортекс ще ни помогне да мислим по-умно.

Въпреки това, според учения, няма опасност интелигентни роботи да поробят човечеството. Точно обратното – той вярва, че имплантирането на компютри в мозъците ни ще ни подобри.

„Ще станем по-забавни, по-добри в музиката, по-секси. Машините ще демонстрират в по-голяма степен онова, което ценим в хората.“, казва той.

Вместо визия за бъдещето,

където машините поробват човечеството, Експертът вярва, че ще създадем синтез между човек-машина, който ще ни подобри.

Концепцията за вмъкването на нанороботи в човешкото тяло се среща в научната фантастика от десетилетия.

Преди повече от десет години Националната научна фондация на САЩ прогнозира, че „бъдещето на социалните мрежи е телепатията“, че изпращането на мисли по интернет ще стане реалност до 2020 година.

През 2002 г., медицински изследователи използват

ензими и ДНК, за да изградят първите молекулярни компютри, а през 2004 подобрени версии са били инжектирани във вените на хора за борба с рака.

В средата на 50-те години математикът Джон фон Нойман пръв употребява термина „сингулярност“ във връзка с технологичните умове.

„Постоянното ускоряване на напредъка на технологиите и промените в човешкия живот, което създава впечатление за достигане на някаква значима сингулярност в историята на нашата раса, не може да продължи вечно”, казва той.

По-късно този термин е използван и от писателя на научна фантастика Върнър Виндж, който вярва, че взаимодействието между компютъра и мозъка ще доведе до сингулярност.

НП©