Видео

Принцовете, които могат да докарат света до гибел

Телевизия АRTE представи геополитически документален филм за напрежението между Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Предаването задава ред въпроси и прави сериозен глобален анализ, а именно:

  • Как тези ултра богати страни “си играят на човечество”? 
  • Кои са  междусъюзите и залозите за милиарди долари? 
  • Какво е въздействието в световен план на тези опасни съревнования?

Трима принца владеят земите на “черното злато” 

Двама от тях се озоваха на власт след така наречената „Арабската пролет“. 

Това са Мохамед бин Салман (наричан MBS), 34 г.- принц и заместник министър-председател на Саудитска Арабия от 2017 г. и шейх Тамим бин Хамад, 39 г.- Емир на Катар от 2013 г. 

Катарският главоначалник – Тамим бин Хамад е млад ентусиаст в областта на спорта, успя да извоюва привилегията на “изобилната” страна да бъде домакин на Световната купа по футбол  през 2022 г. 

Колкото до третия монарх – 58-годишния Мохамед бин Зайед – това е коронованият наследник на Абу Даби, столица на Обединените арабски емирства.  

Парите и разрушителната власт

И така, между 2013 и 2015 г. тримата нови държавници поемат юздите на основните монархии в Персийския залив.

От този момент до днес, принцовете от “Хиляда и една нощ” се намират в постоянна битка за авторитет, страхопочитание  и притежание на световно финансово наследство.

На първо място, нека  припомним, че предшестващият катарски шейх Тамим бин Хамид е собственик на футболния отбор PSG “Пари Сен Жермен”.

А като цяло, Катар разполага с ред други активи и акции от ранга на летище “Хийтроу” и холивудското студио “Мирамакс”, например.

В Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, известен като MBS, ангажира страната си в смъртоносна война в Йемен.

Бин Салман се съюзява с принц Мохамед бин Зайед, силен военен стратег, начело на Обединените арабски емирства.  

„Този ​​регион е станал богат в следствие на “петролната криза “ датираща от 1973 г., казва Каролин Пике, историк в Сорбоната.  

В действителност, говорим  за абсолютна промяна на лидерите, които се появиха през 2010 г. и след това.

Тези управници представляват ново поколение, което не е изживяло “пустинния живот”, характерен за номадските корени в историята на Залива.

Тук става въпрос за хипер-капитал, а следователно и за един тотално различен прочит на и за живота.

“Но тези лидери знаят, че петролните ресурси са ограничени и те не разполагат с други средства, освен привличането на чуждестранни инвеститори. Политиката на наддаване е въведена”, продължава Каролин Пике.

Въпросът е кой ще инвестира най-много в музеи, култура, технологии и оръжия, които ще се явят стратегически в усилията за модернизация.

Конфликтът

MBS и MBZ обвиняват емира на Катар за връзката си с Мюсюлманското братство и терористите, както и за споделянето на нефтодобива на Катар с Иран.  

За саудитците Иран е заплаха. “Иран визират да завладеят всички свети места на мюсюлманите, ние сме тяхната основна цел”, казва MBS.

„Истинската нестабилност в региона произлезе от „Арабската пролет“, се произнася политологът Фатиха Дази-Хени в документалния репортаж. 

“MBS и MBZ бяха ужасени, страхувайки се да бъдат следващи мишени на бунтовете. Катар не се чувстваше заплашен.”

Амбицията на Мохамед бин Салман е да изведе Саудитска Арабия от стагнацията на средновековата визия за света към 21-ви век, като умаловажи мястото на религията и модернизира икономическите структури на страната.

Той изрече ясното желание Близкият изток да доминира света и това да се случи в рамките на неговия живот.

Мега арсеналът на планетата

Що се отнася до Обединените арабски емирства, те представляват най-милитаризираната страна на планетата, статистически разполагащи с бойни танкове повече, от която и да е друга нация. 

На всеки две години, принцът Мохамед бин Зайед организира най- престижното оръжейно изложение в света. 

Самият бин Зайед е колосален клиент на западните технологии и харчи милиарди долари, за да се утвърди като незаменим съюзник на Запада.

А колко струва в тази парадигма, определена от експертите на  ARTE, като “война на Еготата” един човешки живот?

И какъв е следващият “панаир”, който ще бъде открит пред света от Персийския залив.

Източник: La nouvelle guerre du Golfe, ARTE