Прогнозите на Нютон за края на света. Откъде е черпил информация геният?

Физикът, математик, астроном, алхимик и философ сър Исак Нютон е прогнозирал края на света, направляван от религията. А не от науката, пишат британски медии.

Това е мнението на кураторката на изложба в Еврейския университет в Ерусалим, включваща бележки на Нютон относно края на света.

„Тези документи разкриват учен, воден от религиозен плам в желанието си да проумее божиите действия в света“, казва кураторката Йемима Бен-Менахем.

Според Исак Нютон краят на света ще настъпи през 2060 г. Това е точно 1260 години след основаването на Свещената Римска империя.

Той казва, че преди да настъпи края на света, на планетата ще започнат страшни епидемии и войни. Но след това Месията ще слезе на земята и ще царува хиляда години.

От бележките на Нютон, датиращи от 1704 г., става ясно, че той е стигнал до апокалиптичното заключение, анализирайки Книгата на пророк Данаил. Това може би е най-страскащата прогноза правена до момента от учен.

Над 300 години по-късно обаче остава загадка как точно ученият си е направил този извод.

НП/ БТА

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.