Хипотези

Проклятие на древни пирамиди застига известен археолог

Пирамидите, открити от археолози на полуостров Кола, доказват съществуването на древна цивилизация на територията на Русия.

Очевидно тази цивилизация е много по-стара от египетската, твърдят руските учени. Но нещо все спира работа в района и кара археолозите да се замислят преди да продължат с работата си.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Въпреки легендите за проклятието на пирамидите в момента на полуостров Кола са възобновени археологически разкопки, които според предварителните разчети са поне два пъти по-стари от египетските.

Въпросът кой би могъл да изгради тези структури остава отворен? 

Изследователи и учени от различни области са достигнали полуострова, надявайки се да намерят отговор на тази загадка. Последният опит за разрешаването й е направен от изследователи миналата година.

Учените участвали в експедиция до тези места смятат, че полуостров Кола може да е родоначалник на една от най-древните цивилизации на Земята.

Важен аргумент за тази хипотеза са пирамидите открити от учени и огромни каменни плочи, създадени преди над 9000 години.

Проклятието на пирамидите

Известният учен Владимир Демин през 1997 г. е бил член на предишна експедиция до полуостров Кола. Смята се, че именно той допринася най-много в търсенето на отговор на загадката на полуострова. 

Демин можеше да разкаже много за това, което среща по време на последната експедиция до полуострова, но за съжаление веднага след пътуването ученият умира внезапно. 

Архивите останали след смъртта на учения са открити с помощта на вдовицата му и археолозите решават да продължат изследванията.

Скоро е организирана трета експедиция до полуостров Кола. Пътят на участниците до пирамидите е много по-опасен, отколкото се смяташе досега. 

Местните жители не искали учените да покажат пътя, защото вярват в древно пророчество, което наказва всеки дръзнал да разравя пирамидите.

Първият местен водил групата учени изчезва и се налага да търсят нов водач, тъй като без него е невъзможно да се намерят входовете към пирамидите.

Новите технологии

За да изследват терена, учените взимат със себе си специално устройство. Това е георадар наречен „Окото“, който подобно на рентгенова снимка „вижда“ през всякакви обекти. 

Благодарение на това устройство екипът стига до заключението, че пирамидите са направени от човек, а не са създадени от природата.

Интересното е, че всички пирамиди са разположени в посока Изток-Запад. Оказа се също, че пирамидите са били възстановявани три пъти от древни хора, като всеки път са увеличавали височината.

Учените са сигурни, че пирамидите са точна обсерватория, с която бихте могли да изследвате звездното небе. 

Според изследователите древните пирамиди са много сходни по форма с връх Меру („Оста на света“), споменат в различни митологии и религиозни текстове.

Според анализа пирамидите са на възраст най-малко 9000 години и това потвърждава, че културата на пирамидите е била пренесена от Север.

източник