Тайни и загадки

Пророчество от 1973 предсказа 2020 и определи 2040 за финална

През 1973 г. експерти от Масачузетския технологичен институт  създали на петия континент напредналия за тогавашния момент компютър «World One» с единствената цел той да прогнозира бъдещето на нашата планета.

Чудото на предсказанията

За целта изчислителното устройство анализирало миналото на човечеството и тенденциите в неговото развитие.

Така били заложени специфични кодове за предвиждане на събитията от всяка година на предстоящето бъдеще.

Автор на проекта бил покойният вече пионер на компютърното инженерство Джей Форестър.

Машината прогнозирала нещо страховито по онова време

Прогнозата е стряскаща дори в наши дни. Разпадането на човешката цивилизация ще стане през 2040 година.

Това ще стане в резултат от пренаселване и замърсяване на планетата, различни заболявания и изчерпване на ресурсите.

Учудващо половината предсказание вече е факт и битката с корпорациите и замърсяването на океана и планетата като цяло може би няма да бъде спечелена.

Началото на края

Кризата ще започне през 2020 година. Казано накратко, вече  чувстваме приближаването на световната катастрофа. Зимата ще е по-страховита отколкото сме очаквали за много хора по-света.

Авторите на проекта твърдят, че всички прогнози на „World One“ до момента вече са се сбъднали.

Бързото развитие на технологиите, което ще подчини човечеството и ще му донесе повече вреда, отколкото полза е една от първите прогнози на „супер гадателя“ и тя е осъществена в пълен обем.

Друг факт изпълнил пророчеството на „World One“ е, че влошаването на качеството на водата, въздуха и храната ще доведе до масово разпространение на онкологичните заболявания.

В САЩ ракът е втората водеща причина за смърт на населението след сърдечно-съдовите заболявания.

Друга зловеща прогноза е свързана с повишаването нивото на световния океан и общата температура на планетата с 2 градуса.

Какво спира публикуването на прогнозите?

През 1973 г. учените не се осмелили да публикуват тези песимистични резултати и може би са направили най-голяма грешка в кариерите си.

Според тях това е щяло да предизвика паника сред населението на Земята.

Компютърните технологии тогава изглеждали като нещо фантастично и неразбираемо и поради това – незаслужаващо 100% доверие. 

Доколко добре този изкуствен интелект е предвиждал преди половин век днешното състояние на нещата в света си личи по това, че е определил себе си като примитивен спрямо бъдещите подобни системи.

Позитивната прогноза

Човечество не бива да очаква глобален военен конфликт, трета световна война, докато водещите държави в света притежават ядрени оръжия.

Възможно ли е човечеството да се вразуми и да престане да трови себе си и планетата?

Можем ли да спрем необмисленото използване на природните ресурси и да започнем да живее по-разумен и по-здравословен живот зависи единствено от нас самите.